Nastała kalendarzowa jesień. Jakie są symbole tej pory roku? Oprócz miliona odcieni złotego, na ziemi wkrótce wylądują… kasztany! Spraw, że w tym roku nie będą walać się między nogami. Owoce kasztanowca mają szereg właściwości kosmetycznych, ale również leczniczych. Jakie zastosowanie mają kasztany? Czy te, które lecą z drzew, to jadalne kasztany? Kiedy spadają kasztany?
Obok wrzosów i żołędzi, kasztany zerojedynkowo kojarzą się z jesienią. Atrakcyjne owoce z powodzeniem zdobią domy i ogrody, są używane do tworzenia rozmaitych dekoracji. Dla dzieci to zaś doskonały materiał do tworzenia figurek. Nie lada ubaw mają też psy! Aportolubne czworonogi chętniej sięgną po kasztan niż kamień.
Jak spadną. Brzmi jak dowcip, choć nie da się lepiej doprecyzować odpowiedzi na tak zadane pytanie. Na pewno należy się wystrzegać zrywania kasztanów z drzewa. Kolczaste owoce kasztanowca zwyczajnego dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Kiedy zielone torebki pękają, brązowe, błyszczące nasiona wypadają z nich i spadają z drzew. To zazwyczaj scenariusz drugiej połowy bądź końca września. Wtedy warto wybrać się na łowy.
W wielu domach przyjęło się, że przetrzymywane kasztany chronią przed „złą energią”. Przypisywanie takich cech kasztanom było już obecne w średniowieczu. Wtedy wierzono, że kasztany wyciągają z chorych słabości, a z domów wypędzają złe moce. Ile w tym prawdy? Zapewne niewiele, choć…
Udowodniono, że kasztany pochłaniają promieniowanie pochodzące m.in. z telewizorów, telefonów czy komputerów. Kilka owoców kasztanowca, ustawione w pobliżu telewizora czy komputera, mogą więc przysłużyć się do naszego zdrowia. Trzeba jednak pamiętać o ich regularnej wymianie, wszak „nasycone” przestają pełnić swoją prozdrowotną rolę.
Dekoracje to jedno, choć rozwińmy listę możliwych zastosowań kasztanów. Umiejętnie wykorzystane owoce kasztanowca zadziałają przeciwobrzękowo, przeciwzakrzepowo i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Wyciągi z nasion kasztanowca wspomagają proces leczenia żylaków, hemoroidów, zakrzepów, zapalenia żył i zastojów żylnych, nieżytów żołądka, a także siniaków, obrzęków, odmrożeń i stłuczeń.
Kasztany w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są do produkcji maści, kremów, żeli i płynów. Te pomagają w leczeniu obrzęków, niewydolności żylnej i żylaków, a także w celu uszczelnienia naczyń krwionośnych.
Kosmetyki z kasztanów mają też działanie wzmacniające naczynia krwionośne i poprawiają elastyczność skóry.
Wszystkie te zastosowania możliwe są dzięki m.in. rutynie, kumarynie, kwercetynie, eskulinie, fraksynie, trójterpentynie czy escynie – substancjom obecnym w kasztanach, ale również w korze, kwiatach i liściach kasztanowca.
Owoce kasztanowca to nie są kasztany jadalne! Kasztany jadalne i owoce kasztanowca bardzo się różnią.
Kasztan jadalny a owoc kasztanowca – jak je rozróżnić?
Kasztanowiec zwyczajny (nie do spożycia!) to rosnące do okazałych rozmiarów drzewo, o dłoniastych liściach. błyszczące owoce o brązowym kolorze okryte są zieloną, grubą skórką pokrytą niezbyt licznymi, dość długimi kolcami. W zielonej torebce można czasem znaleźć aż dwa owoce. Zaznaczamy – te są niejadalne, a czasami nawet trujące! Kasztanowce często spotkamy w przestrzeniach parkowych czy jako element zieleni miejskiej.
Kasztan jadalny – to także drzewo, choć jego liście, kwiaty i w końcu owoce znacznie się różnią od kasztanowca zwyczajnego. Posiada pojedyncze, szerokie i długie liście. Owocostany są okrągłe, zawierają dwa, trzy błyszczące owoce okryte zielonożółtą, mocno kolczastą okrywą.
Kasztan jadalny – jak jeść? Po upieczeniu owoce nadają się do spożycia i w wielu krajach uznawane są za przysmak. Trudno w Polsce napotkać na kasztana jadalnego, ponieważ drzewo jest wrażliwe na niskie temperatury. W naszym kraju może być uprawiane jedynie w najcieplejszych rejonach.