Niestety nasza codzienna dieta zawiera bardzo dużo cukru. Jak już wiadomo, spożywanie białego cukru niesie ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych. Jest przede wszystkim bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości, a co za tym idzie również chorób jak np. choroby układu krążenia czy cukrzyca. Na szczęście obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników cukru, które zawierają mniej kalorii, a także to źródło wielu cennych składników. Sprawdź, jakie zamienniki cukru warto wypróbować.
Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która jest słodsza od cukru nawet 200-300 razy, przy czym nie posiada wcale kalorii.
Jedna łyżeczka stewii = 1 szklance cukru. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę C oraz cenne minerały: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. Należy spożywać tylko zielone bądź brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii, a unikać przejrzystych ekstraktów i białych proszków, które zostały silnie przetworzone i pozbawione cennych składników odżywczych.
Kolejny zamiennik cukru to ksylitol – cukier pozyskiwany z kory brzozy.
Zawiera aż o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier (240 kcal). Posiada także niski indeks glikemiczny (IG=8). W słodkości jest porównywalny do tradycyjnego cukru w stopniu 1:1. W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol goi organizm, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia.
Erytrytol należy do tej samej grupy związków chemicznych co ksylitol. Naturalnie, w umiarkowanych ilościach występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych, ale masowo pozyskuje się go w procesie fermentacji glicerolu. Erytrytol wygląda jak klasyczny biały cukier, ale jest od niego mniej słodki. Jest dobrym zamiennikiem dla diabetyków i osób na diecie bezcukrowej – nie podnosi poziomu glukozy, a jego indeks glikemiczny wynosi 0! Erytrytol nie posiada także praktycznie kalorii. (100 g = 20 kcal).
Tradycyjny Kanadyjski syrop klonowy pozyskiwany jest z pni klonów. Nie zawiera on konserwantów i można go przechowywać do 18 miesięcy. Syrop klonowy jest zdrowszy niż tradycyjny cukier, zawiera mniej kalorii, ale zawiera także więc nie może być stosowany dla osób na diecie bezcukrowej. Ma zbliżony indeks glikemiczny (IG = 65) do tradycyjnego cukru.
Melasa to występuje w postaci ciemnobrązowego, wręcz czarnego gęstego syropu. Powstaje jako produkt uboczny przy procesie produkcji cukru, zawiera około 40% – 50% sacharozy. Najpopularniejsza jest melasa trzcinowa i melasa buraczana. Melasa jest mniej kaloryczna niż tradycyjny cukier – 100 g melasy = 290 kcal, ale ma dość wysoki indeks glikemiczny (IG = 70), dlatego nie poleca się jej dla diabetyków.
Miód także jest dobrym zamiennikiem cukru. Jest bardzo słodki i ma podobną kaloryczność do cukru białego (100g miodu = 324 kcal), dlatego nie należy go nadużywać. Ma jednak dużo lepszy skład. Jego głównym składnikiem są cukry – glukoza i fruktoza. W zależności od odmiany miodu, jego indeks glikemiczny waha się pomiędzy 57 – 80. (IG = 57-80). Miód ma działanie prozdrowotne - zabija bakterie, grzyby oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i całego organizmu. Ważne - dobroczynne działanie miodu zanika w wysokich temperaturach.
Daktyle to naturalnie bardzo słodkie owoce. Dostępne i powszechnie znane są w postaci suszonej, ale także w formie płynnej, w postaci syropu, dużo słodszego niż tradycyjny cukier. Niemniej syrop daktylowy jest bardzo kaloryczny i ma dość wysoki indeks glikemiczny (IG = 60), dlatego nie należy go nadużywać. Obok cukrów w syropie występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor.
Tagatoza – cukier pozyskiwany jest z laktozy. Tagatoza jest prawie tak słodka jak sacharoza, ale ma dużo mniej kalorii (100g tagatozy = 150 kcal) i niski indeks glikemiczny (IG = 7,5) , jest więc zalecana dla diabetyków.
Rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, krążki z jabłek – suszone owoce są naturalnie słodkie. Poza licznymi minerałami i witaminami zawierają również błonnik. Do wypieków zamiast cukru można dodawać suszone owoce.
To nierafinowany sproszkowany sok trzcinowy. Zawiera 20 razy więcej żelaza i cynku niż cukier oczyszczony. Nie mylić z brązowym cukrem, który stanowi po prostu biały cukier z dodatkiem melasy.
Pomimo, że obecnie w sklepach mamy duży wybór towarów, które w swojej nazwie zawierają słowa „eko”, „fit”, to jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Przede wszystkim czytajmy składy i etykiety, nie patrzmy na same etykiety zawierające w sobie dobrze kojarzące się nazwy. Część naturalnych zamienników cukru i słodzików, mimo że dobrze się kojarzą, mają niewielkie wartości odżywcze.
Uważajmy na różnego rodzaju syropy – z agawy, brązowego ryżu, a także na popularny cukier trzcinowy lub brązowy. Produkty te – podobnie jak zwykły cukier – są wysokokaloryczne, zawierają jedynie szkodliwe substancje słodzące i fruktozę, czyli są to jedynie puste kalorie.