Cukier to produkt powszechny, który możemy znaleźć nie tylko w słodyczach, ale również w innych produktach spożywczych. Nadużywanie cukru niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu. Wysoka podaż białego cukru w diecie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia oraz chorób metabolicznych, zaburza także funkcjonowanie układu trawiennego Czy trzeba całkowicie zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty, czy można wprowadzić zdrowe zamienniki cukru?
Jeśli planujecie zmiany w swojej diecie, nie możecie zapomnieć o kontroli ilości przyjmowanego cukru. Jest to obszerny i dość trudny temat, ponieważ cukier jest „ukryty” w wielu produktach spożywczych, nie tylko w słodyczach czy owocach.
Nadużywanie cukru jest niebezpieczny dla naszego zdrowia, co już wiadomo. Nadmiar cukru w diecie uważany jest za czynnik podnoszący ryzyko wielu chorób – poczynając od problemów z próchnicą, nadciśnienia i chorób układu krążenia, na chorobach metabolicznych kończąc. Jego nadmierna podaż to jedna z przyczyn problemów z otyłością i nadwagi czy cukrzycy.
Jednak dla miłośników cukru, jest na to rozwiązanie. Nie każdy rodzaj cukru jest zły – istnieją różne rodzaje cukru a także liczne produkty i zamienniki tej substancji, które pozwolą nam zdrowo się odżywiać.
Cukier występuje praktycznie wszędzie – w warzywach i owocach, a także w większości produktów spożywczych. Dlatego, chcąc uniknąć spożywania go w ukrytych produktach, warto czytać etykiety. Producent doskonale potrafi ukryć cukier w produktach, które teoretycznie są zdrowe, jak w jogurtach, sokach, sosach.
Warto nauczyć się świadomie wybierać produkty, które są bez dodatku cukru lub z jego mniejszą ilością. Warto zwykły cukier zastąpić także naturalnymi słodzikami, które będą zdrowsze od zwykłego białego cukru. Obecnie rynek spożywczy oferuje świadomym konsumentów naprawdę duży wybór żywności naturalnej oraz zamienników, które możemy stosować, nie obawiając się o skutki zdrowotne ani o zbędne kalorie.
Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Wartość cukrów należy podzielić przez 5 – to jest liczba łyżeczek cukru w 100 g produktu.
Zachowaj czujność. Cukier ukryty jest pod różnymi nazwami: glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier: buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku. Te nazwy oznaczają cukry proste dodane do produktu.
Cukier potrafi także uzależnić, w takim samym stopniu jak alkohol czy papierosy, nasz organizm traktuje go jak toksynę. Nadmiar cukru w diecie powoduje także zaburzenia metaboliczne – cukrzycę, hiperglikemię, czy insulinooporność.
Wszystko co jest chociaż trochę słodkie zawiera w większości cukry proste, które szybko dają nam zastrzyk energetyczny, ale powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Trzeba je bardzo mocno ograniczyć w diecie i całkowicie wyeliminować z menu!