Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Kreml: Putin zgodził się na wstrzymanie ostrzału infrastruktury energetycznej na 30 dni • • •

Czy cukier jest szkodliwy? Zobacz gdzie znajduje się ukryty cukier

Cukier to produkt powszechny, który możemy znaleźć nie tylko w słodyczach, ale również w innych produktach spożywczych. Nadużywanie cukru niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu. Wysoka podaż białego cukru w diecie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia oraz chorób metabolicznych, zaburza także funkcjonowanie układu trawiennego Czy trzeba całkowicie zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty, czy można wprowadzić zdrowe zamienniki cukru?

zdjęcie ilustracyjne / pexels.com/@Alexander Grey

Jeśli planujecie zmiany w swojej diecie, nie możecie zapomnieć o kontroli ilości przyjmowanego cukru. Jest to obszerny i dość trudny temat, ponieważ cukier jest „ukryty” w wielu produktach spożywczych, nie tylko w słodyczach czy owocach.

Nadużywanie cukru

Nadużywanie cukru jest niebezpieczny dla naszego zdrowia, co już wiadomo. Nadmiar cukru w diecie uważany jest za czynnik podnoszący ryzyko wielu chorób – poczynając od problemów z próchnicą, nadciśnienia i chorób układu krążenia, na chorobach metabolicznych kończąc. Jego nadmierna podaż to jedna z przyczyn problemów z otyłością i nadwagi czy cukrzycy.

Jednak dla miłośników cukru, jest na to rozwiązanie. Nie każdy rodzaj cukru jest zły – istnieją różne rodzaje cukru a także liczne produkty i zamienniki tej substancji, które pozwolą nam zdrowo się odżywiać.

W jakich produktach występuje cukier?

Cukier występuje praktycznie wszędzie – w warzywach i owocach, a także w większości produktów spożywczych. Dlatego, chcąc uniknąć spożywania go w ukrytych produktach, warto czytać etykiety. Producent doskonale potrafi ukryć cukier w produktach, które teoretycznie są zdrowe, jak w jogurtach, sokach, sosach.

Jak panować nad przyjmowanym cukrem? 

Warto nauczyć się świadomie wybierać produkty, które są bez dodatku cukru lub z jego mniejszą ilością. Warto zwykły cukier zastąpić także naturalnymi słodzikami, które będą zdrowsze od zwykłego białego cukru. Obecnie rynek spożywczy oferuje świadomym konsumentów naprawdę duży wybór żywności naturalnej oraz zamienników, które możemy stosować, nie obawiając się o skutki zdrowotne ani o zbędne kalorie.

Nadmiar cukru w diecie – konsekwencje zdrowotne:

  • zwiększenie masy ciała,
  • otyłość,
  • zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, jak zaparcia,
  • zaburzenia układu hormonalnego, wahania poziomu glukozy i insuliny,
  • zwiększone ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu II,
  • może powodować zatrzymywanie się wody w organizmie, co z kolei prowadzi do powstawania cellulitu wodnego,
  • uszkadza szkliwo nazębne i zwiększa ryzyko próchnicy,
  • zaburzenia lipidowe (podwyższenie triglicerydów i frakcji LDL cholesterolu,
  • choroby układu krążenia,
  • nowotwory (rak trzustki),
  • niedobory składników odżywczych.

Ile cukru jest w produktach

Woda smakowa – 200 ml produktu to 3,2 łyżeczki cukru.
Płatki śniadaniowe – 30 g produktu to 2–2,3 łyżeczki cukru.
Jogurty owocowe – 100 g produktu zawiera 2,6 łyżeczki cukru.
Serek homogenizowany (lub inny deser mleczny) – 100 g produktu to 2–4 łyżeczki cukru.
Keczup – w 15 g, czyli 1 łyżce, jest ½ łyżeczki cukru.
Napoje słodkie gazowane i niegazowane w 500 ml zawierają 10–11 łyżeczek cukru.
Napój energetyczny – 250 ml zawiera 5,4 łyżeczki cukru.
„Fit baton” to około 2,5 łyżeczki cukru.
Energetyki – 250 ml tego płynu zawiera 5,5 łyżeczki cukru.
Żelki – 100 g to 10 łyżeczek cukru.
Baton czekoladowy czy baton musli to prawie 2 łyżeczki cukru.

Jak obliczyć ile jest łyżeczek cukru w produkcie

Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Wartość cukrów należy podzielić przez 5 – to jest liczba łyżeczek cukru w 100 g produktu.

Cukier ukryty pod inną nazwą

Zachowaj czujność. Cukier ukryty jest pod różnymi nazwami: glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier: buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku. Te nazwy oznaczają cukry proste dodane do produktu.

Cukier potrafi także uzależnić, w takim samym stopniu jak alkohol czy papierosy, nasz organizm traktuje go jak toksynę. Nadmiar cukru w diecie powoduje także zaburzenia metaboliczne – cukrzycę, hiperglikemię, czy insulinooporność.
Wszystko co jest chociaż trochę słodkie zawiera w większości cukry proste, które szybko dają nam zastrzyk energetyczny, ale powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Trzeba je bardzo mocno ograniczyć w diecie i całkowicie wyeliminować z menu!

Jak czytać etykiety produktów spożywczych

  • Czytaj etykiety produktów spożywczych, zanim je kupisz.
  • Zapoznaj się z ich składem i tabelą wartości odżywczej.
  • Wybieraj produkty, które w pozycji „cukry” mają niską wartość.
  • Szukaj cukru również pod innymi nazwami.
  • Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu. Im składnik wyżej, tym jest go więcej.
  • Odkładaj produkty, które mają długą listę składników.
  • Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach.

 



Źródło: maczfit.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska