Morele mają wszechstronne zastosowanie i właściwości zdrowotne. Wyglądają jak mniejsze wersje brzoskwiń, a smakiem przypominają fioletowe śliwki. Mają wiele właściwości, dlatego to super zdrowy owoc. Zarówno świeże i suszone morele zawierają wiele ważnych witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przypisywany im jest nawet wpływ na długowieczność! Czy słusznie?
To jeden z najbardziej niesamowitych owoców jakie, stworzyła natura. Ten owoc pestkowy, który wygląda jak brzoskwinia, ale tak naprawdę smakuje jak fioletowe śliwki, jest czasami określany jako owoc ormiański. To pomarańczowe owoce, o aksamitnej skórce i miąższu. Są niezbyt soczyste, ale zdecydowanie słodsze.
Ponadto znajdujemy w nich również sporą ilość potasu oraz już znacznie mniejszą zawartość wapnia, fosforu czy magnezu. Morele są także zasobne w witaminę A i niewielką ilość witaminy C, witaminy E oraz witamin z grupy B. Największą ich zaletą jest natomiast zdecydowanie duża ilość beta-karotenu, któremu morele zawdzięczają swoją żółtą i lekko pomarańczową barwę.
Morele to niewielkie, jasnopomarańczowe i pestkowe owoce. Ponadto zalicza się je do niskokalorycznych owoców, bezpiecznych dla osób na diecie odchudzającej. 100 g świeżych owoców dostarczy nam jedynie 50 kcal, a dodatkowo owoce te odznaczają się niskim indeksem glikemicznym, co będzie mieć znaczenie w diecie insulinoopornych czy diabetyków.
Morele, jak i większość innych owoców i warzyw, wywierają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jakie właściwości ma morela?
Morele to owoce, które korzystanie wpływają na zachowanie odpowiedniego zdrowia naszych oczu. Takie działanie zawdzięczamy zawartym w nich witaminom A i E. Witamina A odgrywa istotną rolę w zapobieganiu ślepocie nocnej oraz w zwyrodnieniu plamki żółtej. Natomiast witamina E jest przeciwutleniaczem, a więc chroni je przed działaniem wolnych rodników. Beta karoten, który nadaje morelom ich żółto-pomarańczowy kolor - służy jako prekursor witaminy A. Dzięki temu organizm człowieka może przekształcać witaminę A.
Częste spożywanie moreli, może korzystnie wpłynąć na kondycję naszej skóry. Witaminy C i E znajdujące się w tym owocu mają pozytywne właściwości oddziałujące na skórę człowieka. W szczególności witamina C chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV i zanieczyszczeniami środowiska poprzez neutralizację wolnych rodników. Również witamina ta pomaga budować kolagen, który nadaje skórze witalność i elastyczność. Beta karoten, kolejny morelowy składnik odżywczy, może chronić przed poparzeniami słonecznymi. Olej z pestek moreli jest składnikiem wielu kremów przeznaczonych do pielęgnacji każdego rodzaju cery.
Spożywanie moreli może korzystnie wpłynąć na pracę naszego układu pokarmowego. To wszystko dzięki zawartości błonnika. 165 gramów moreli moreli dostarcza około 3,3 grama błonnika, co stanowi odpowiednio 8,6 proc. i 13,2 proc. dziennej dawki dla mężczyzn i kobiet.
Morele zawierają błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Morele są szczególnie bogate w błonnik rozpuszczalny , co jest ważne dla utrzymania zdrowego poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu.
Suszenie to jeden z procesów technologicznych, który przedłuża trwałość owoców, pozwalając na ich dłuższe przechowywanie. Dzięki temu mamy możliwość korzystania z ich walorów przez cały rok. Ponadto morele suszone odznaczają się niższym indeksem glikemicznym (IG=31) w porównaniu do tych samych, lecz świeżych owoców (IG=57). Jednak to nie oznacza, że mamy po nie sięgać w nieograniczonych ilościach. Niestety, owoce suszone są dużo bardziej kaloryczne i dostarczają nam średnio 304 kcal na 100 g produktu.
Inaczej jest w przypadku suszonych owoców. Ile mają kalorii morele suszone? W 100 gramach znajduje się ok. 300 kcal. Dlatego jest to idealna przekąska w trakcie wzmożonego wysiłku. Pięciokrotnie większa w morelach suszonych jest także zawartość beta-karotenu i witaminy C w porównaniu do owoców świeżych. Wzrasta też poziom m.in. wapnia, potasu, fosforu, magnezu i błonnika pokarmowego. Dzięki temu suszone morele działają wzmacniająco na kości, wspomagają układ odpornościowy, pomagają w walce z trądzikiem i niedokrwistością oraz poprawiają kondycję skóry. Trzeba jednak uważać na zbyt dużą ilość owoców suszonych w diecie ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz obciążenie dla układu pokarmowego.
Zarówno świeże, jak i suszone owoce moreli mają swoje plusy i minusy. W przypadku tych drugich najbardziej wyraźną zaletą jest to, że suszenie moreli zapewnia owocom dłuższy okres trwałości.
Suszone morele mogą zapewnić wyższe stężenie składników odżywczych w porównaniu z pierwotną nie suszoną postacią owocu.
Morelę można jeść na wiele sposobów. Wersja suszona i świeża są najpopularniejsze. Może stanowić dodatek do codziennych śniadań, np. owsianek czy jogurtu. Nadaję się także jako dip czy pasta do chleba. Morele są również powszechnie stosowane w dżemach i konfiturach.
Popularne są też tarty morelowe, ciasta, ciasteczka, ale można też dzięki nim wzbogacić smak jakieś sałatki. Owoc ten dobrze komponuje się z zielonymi sałatami, fetą i migdałami. A do ukończenia sałatki wystarczy mały sos balsamiczny!
Jak kupić suszone morele? Przede wszystkim należy przeczytać skład produktu na etykiecie. Dwutlenek siarki spełnia funkcję substancji konserwującej. Można też zwrócić uwagę na barwę moreli. Naturalnie suszone morele mają brązowy kolor. Morele bez dwutlenku siarki produkują jednak mniejsi producenci. W składzie znajdziemy informacje, że produkt nie zawiera konserwantów. Naturalnie suszone morele występują też pod nazwą niesiarkowane.
Najlepiej kupować dojrzałe morele, o czym świadczy pomarańczowy jednolity kolor. Nie powinny być zielone. Owoc powinien ulegać lekkiemu naciskowi, gdy trzymamy go w dłoni. Nie powinien jednak być zbyt miękki. Skórka owocu nie powinna być uszkodzona. Morele należą do owoców wrażliwych na wysoką temperaturę. Nie powinniśmy kupować ich na targu w upalne dni. Po zakupie dojrzałe morele najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż kilka dni.