Jeszcze nie tak dawno agrest królował wśród letnich owoców. Krzaki agrestu rosły niemal w każdym przydomowym ogródku. Choć owoc ten poszedł nieco w odstawkę, to jednak wraca do nas co roku. Pyszny, lekko kwaśny agrest zdecydowanie orzeźwia w upalne dni. Ponadto jest uznawany za jeden z zdrowszych owoców, przynosząc wiele korzyści zdrowotnych. Co zawiera w sobie agrest?
Owoce agrestu są białe, zielone, zielono-fioletowe lub fioletowo-różowe i delikatnie, pionowo prążkowane. W środku owocu, pod twardą, ale cienką skórką z delikatnymi włoskami, kryje się miąższ z ciemnymi pestkami. Jego konsystencja jest wyjątkowa, ponieważ lekko żelowa. W smaku agrest przypomina mieszankę słodkich i winnych winogron z lekko kwaśnymi porzeczkami. W Polsce można napotkać m.in. na następujące odmiany agrestu:
Owoce agrestu są bardzo smaczne oraz niezwykle zdrowe.
100 g agrestu dostarcza 44 kalorii, w tym 10 g węglowodanów, 0,9 g białka i aż 4,4 g błonnika pokarmowego.
Pektyny, czyli błonnik żelujący, to główna frakcja reprezentująca włókno pokarmowe w agreście, która nadaje miąższowi lekko żelową konsystencję.
Agrest ma niski indeks glikemiczny wynoszący 15-25, dlatego może być spożywany przez cukrzyków, osoby z insulinoopornością oraz innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Agrest stanowi źródło witaminy C (aż 27,7 mg w 100 gramach) i witaminy A (290 IU) oraz dostarcza niewielkie ilości witamin z grupy B. Ze składników mineralnych, agrest najzasobniejszy jest w potas (197 mg), natomiast wapń, żelazo, magnez, cynk i sód występują w mniejszych ilościach.
Agrest zawiera wspomagające procesy trawienne kwasy organiczne pod postacią kwasu jabłkowego i cytrynowego.
Dostarcza także taniny, czyli garbniki roślinne, które mają działanie antyoksydacyjne.
Zawiera sporą ilość luteiny, która jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym pracę oczu.
Wiele osób zastanawia się, czy agrest jest zdrowy? Na co może pomóc agrest? Według badań naukowych atutem agrestu jest nie tylko jego smak, ale także szereg korzyści zdrowotnych, jakie niesie za sobą jej regularne spożycie.
Owoce bogate są w pektyny, które mogą zmniejszać stężenia złego cholesterolu. Ponadto pomagają organizmowi pozbyć się soli metali ciężkich. Zawarty w agreście potas wpływa korzystnie na utrzymanie niskiego ciśnienia tętniczego, a zawarta w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne.
Agrest ze względu na zawartość magnezu ma właściwości kojące i uspokajające nerwy, a nawet poprawiające humor. Korzystnie wpływa również na pamięć i poprawę koncentracji.
Mimo wielu właściwości leczniczych, agrest nie jest polecany dla wszystkich. Osoby chore na cukrzycę powinny zachować ostrożność w jedzeniu tych owoców. Ze względu na dużą zawartość tanin i kwasów agrest może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zapalenia okrężnicy i jelit.
Agrest doskonale smakuje na surowo, jednak sprawdza się także jako składnik szerokiej gamy przetworów – można robić z niego dżemy, kompoty oraz nalewki. Owoce sprawdzają się również jako dodatek do ciast oraz galaretek. Polsce stał się owocem niemal zapomnianym. Może czas znów sobie o nim przypomnieć?
Zastosowanie agrestu:
Składniki:
Spód:
Kruszonka:
Nadzienie agrestowe:
Przygotowanie:
Składniki na spód ciasta umieścić w większej misce i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie w garnuszku usmażyć agrest wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować około 10-15 minut do rozpuszczenia cukru, aż agrest stanie się miękki i puści sok. Nie gotować do rozgotowania. Zdjąć z palnika i odcedzić sok do osobnego naczynia i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną, a następnie dodać do reszty owoców i chwilę pogotować do zgęstnienia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepić nim formę do tarty o średnicy 25 cm delikatnie wysmarowaną masłem na około 3 mm. Przed wylepieniem można posypać formę płatkami migdałowymi. Wyrównać i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190 ºC. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wyłożyć nadzienie agrestowe i posypać kruszonką. Piec około 40 minut.