Zbliżająca się wielkimi krokami letnia aura dla wielu oznacza początek grillowego sezonu. To świetny sposób na spędzanie czasu z rodziną czy znajomymi, choć do niedawna była to aktywność zarezerwowana dla podmiejskich, wiejskich obszarów. Dziś zorganizować można to na niewielkim tarasie czy balkonie, wybierając grill elektryczny. Jaki grill elektryczny wybrać? Jaki grill elektryczny na balkon będzie odpowiedni?
Przed analizą technicznych parametrów przyszłego grilla, warto znać ich dostępne rodzaje. W zależności od miejsca użytkowania i przeznaczenia, wyróżnia się:
Czym różnią się grille elektryczne? Oto krótkie opisy każdego z nich.
Stołowe grille elektryczne wyróżniają się swoimi niewielkimi rozmiarami. Po to, by z powodzeniem raczyć swoim dobrodziejstwem gości przy stole.
Grill stołowy służy głównie do pieczenia mięsa pod przykryciem. To istotna zaleta, bo eliminuje problem pryskających drobinek gorącego tłuszczu. Lepiej chronić gości, ale też sam stół czy meble dookoła.
Podczas korzystania z grilla stołowego zaleca się szczególną ostrożność. Szczególnie, gdy w pobliżu są dzieci.
Mały rozmiar to w przypadku grilla stołowego zaleta, choć jednocześnie wada, bo ruszt umożliwia pieczenie niewielkiej ilości mięsa.
Urządzenie można porównać do wielkiej patelni teflonowej. Coś w tym jest, bo – używając grilla elektrycznego z płytą – jedzenie pieczemy na dużej, płaskiej i zazwyczaj teflonowe powierzchni. To nie reguła, bo dostępne są także powłoki ceramiczne.
Grill z płytą jest wygodny w użytkowaniu. Specjalna struktura zapobiega przywieraniu pieczonych potraw.
Co z tłuszczem? Ten spływa po wyfrezowanych rynienkach do specjalnego zbiornika ociekowego. Po zakończonym grillowaniu, wystarczy opróżnić pojemnik i go umyć. Tak odstawiony grill jest gotowy do kolejnej uczty.
A może coś bardziej klasycznego? Jeśli duże znaczenie w grillowaniu ma wygląd samego urządzenia, bardziej do pierwowzoru zbliżyć się nie można. Budowa grilla elektrycznego z rusztem do złudzenia przypomina rozwiązanie na węgiel. Zamiast tego, pod rusztem umiejscowiona jest elektryczna grzałka.
O ile grill elektryczny z rusztem spełnia walor estetyczny, o tyle wymaga nieco więcej pielęgnacji. Podczas pieczenia potraw, tłuszcz kapie bezpośrednio na grzałkę. Po zakończonym grillowaniu należy pozbyć się przypalonego tłuszczu. Element nie jest demontowalny. Należy porzucić plan mycia grzałki w zmywarce.
Tu mamy do czynienia z urządzeniem największym spośród całego zestawienia.
Stojący grill elektryczny oferuje sporą powierzchnię do pieczenia, przez co z powodzeniem obsłuży pokaźną liczbę gości. Co na minus? Banał w postaci… źródła zasilania. Gdy nie dysponujemy gniazdkiem elektrycznym w pobliżu, niezbędne będzie doprowadzenie prądu za pomocą przedłużacza.
Należy liczyć się z pokaźnym rozmiarem grilla stojącego. Przez większość roku będzie stał nieużytkowany, a w grę nie wchodzi pozostawienie go na mrozie czy deszczowej aurze. Potrzebne będzie wygospodarowanie miejsca w garażu czy schowku w ogrodzie.
Niezależnie od oferowanej mocy, grillowanie się uda. Nie jest koniecznością decydowanie się na najmocniejsze urządzenie. Moc grilla decyduje przede wszystkim o szybkości jego nagrzewania. Mniejszą moc będą miały grille stołowe, większą zaś – stojącego grille elektryczne do ogrodu. Moc urządzeń waha się pomiędzy 600 a nawet 2500 W.
Jak sprawdzić, czy urządzenie jest gotowe do pracy? Tu zasada jest analogiczna, jak w przypadku tradycyjnego grilla na węgiel. Gdy grill się średnio rozgrzany, z otwartą dłonią nad rusztem wytrzymamy ok. cztery sekundy. Gdy po dwóch sekundach parzy, to znak na początek grillowania!
Po zapoznaniu się z dostępnymi rodzajami, warto pochylić się nad dodatkowymi funkcjami. Ich mnogość zależeć będzie w głównej mierze od przedziału cenowego. Co warto mieć?