Omlet cesarski jest austriackim deserem w postaci puszystego omletu smażonego w kawałkach. Tradycyjnie podawany jest z powidłami śliwkowymi. Omlet zamiast na deser można śmiało podawać na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek czy kolację.
SKŁADNIKI
do podania:
powidła śliwkowe (tradycyjny dodatek) lub mus, dżem owocowy
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka oddzielnie) oraz słodziwo i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łyżką nie niszcząc ubitej piany.Rozgrzać patelnię z masłem. Wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię.
Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę. Omlet może się porozrywać, ale nie trzeba się tym martwić bo i tak rozrywamy go na mniejsze kawałki za pomocą np. dwóch widelców lub łopatki. Kawałki omletu przewracać i obsmażyć z innych stron.
Przełożyć na talerz. Można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Smcznego