10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Słodki posiłek na każdą porę dnia

Omlet cesarski jest austriackim deserem w postaci puszystego omletu smażonego w kawałkach. Tradycyjnie podawany jest z powidłami śliwkowymi. Omlet zamiast na deser można śmiało podawać na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek czy kolację.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Дарья Яковлева, pixabay

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • syrop klonowy (wedle uznania)

do podania:
powidła śliwkowe (tradycyjny dodatek) lub mus, dżem owocowy

PRZYGOTOWANIE 
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka oddzielnie) oraz słodziwo i ponownie wymieszać. 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łyżką nie niszcząc ubitej piany.Rozgrzać patelnię z masłem. Wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię.

Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę. Omlet może się porozrywać, ale nie trzeba się tym martwić bo i tak rozrywamy go na mniejsze kawałki za pomocą np. dwóch widelców lub łopatki. Kawałki omletu przewracać i obsmażyć z innych stron.

Przełożyć na talerz. Można posypać cukrem pudrem lub cynamonem. 

Smcznego


 

 



Źródło: niezalezna.pl

#omlet cesarski #co na kolację #śniadanie #śniadanie dla dziecka #śniadanie na słodko

redkacja