W 2009 pizza "napoletana" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można teraz wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, z pomidorami San Marzano z pól w pobliżu Wezuwiusza, mozarellą z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.
Nic dziwnego, że symbol tradycyjnej włoskiej kuchni doczekał się swojego muzeum, którego oficjalne otwarcie nastąpi już w środę 13 lipca w położonym nieopodal Neapolu mieście Ercolano. Główną atrakcją ma być zapoznanie turystów z kunsztem wypieku „napoletany”, ale również bogate zbiory fotografii gwiazd wywodzących się z tamtejszego regionu, gustujących we włoskim przysmaku – wśród nich ma się znaleźć sama Sophia Loren. Muzeum ma stanowić dodatkową atrakcję dla turystów tłumnie zwiedzających tereny wykopalisk archeologicznych dotknięte erupcją Wezuwiusza w 79 roku.
Pierwsze muzeum poświęcone pizzy pod nazwą Pizza Brain powstało w Filadelfii w stanie Pensylwania.