Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Epidemia listeriozy w RPA zbiera śmiertelne żniwo

Od początku 2017 roku w RPA w wyniku zakażenia pałeczką listerii zmarło 180 osób, a prawie 1000 zostało zarażonych. Według ministerstwa zdrowia źródłem zakażenia były gotowe do spożycia produkty mięsne z dwóch fabryk w mieście Polokwane.

By Credit: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH - NIAID: These high-resolution (300 dpi) images may be downloaded directly from this site. All the images, except specified ones from the World Health Organization (WHO), are in the public domain. Fo

- Przemysł przetwórstwa mięsnego od miesięcy nie współpracował, próbki nie były dostarczane na żądanie; od dawna podejrzewaliśmy, że w tych produktach można natrafić na obecność listerii 

- powiedział agencji Reutera rzecznik ministerstwa zdrowia RPA Popo Maja.

Przełom nastąpił po tym, gdy dzieci w wieku przedszkolnym zatruły się po zjedzeniu gotowego do spożycia mięsa. Pozwoliło to służbom namierzyć źródło zakażenia.

Ponad 16 próbek środowiskowych z fabryki w przedsiębiorstwie Polokwane dało dodatni wynik pod względem obecności szczepu listerii monocytogenes ST 6.

Władze Mozambiku zakazały dziś importowania przetworzonych produktów mięsnych z RPA ze względu na niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka.

Listeria, zwana bakterią lodówkową, rozwija się w temperaturze panującej w lodówce, ponieważ upodobała sobie mleko, sery, lody, surowe warzywa, drób, ryby i produkty mięsne przechowywane w lodówce. Gnieździ się też w jelitach ludzi i zwierząt, na ogół nie przysparzając kłopotów.

Jednym z powodów, dlaczego tak trudno znaleźć źródło bakterii, jest to, że fragment zainfekowanej żywności może nie zawierać mikroorganizmu, podczas gdy kolejny przetestowany może być nim zakażony.

W wyniku zakażenia bakteriami listerii zmarło w 2016 roku w Unii Europejskiej 247 osób.

 



Źródło: PAP, niezalezna.pl

#śmierć #epidemia #listerioza #RPA

redakcja