Wolność dana nam jest jak resztki dla psa, czyli przypadek ośmiu gwiazdek Czytaj więcej w GP!

Dieta na trądzik – których produktów lepiej unikać?

Wbrew pozorom, dieta w przebiegu trądziku ma duże znaczenie – może go zarówno nasilać, jak i łagodzić. Trądzik jest problemem dotyczącym najczęściej młodzieży, jednak zmagać się z nim mogą również osoby dorosłe. Chcąc pozbyć się zmian trądzikowych, powinniśmy nie tylko stosować odpowiednie kosmetyki czy zasięgnąć porady lekarskiej, ale także znacząco zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Co jeść, a czego nie jeść przy trądziku? Dowiedz się, jakich produktów najlepiej unikać aby mieć piękną cerę.

Pielęgnacja twarzy trądzikowej
Pielęgnacja twarzy trądzikowej
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Sora Shimazaki

Czy dieta wpływa na cerę trądzikową? 

Nasza dieta może mieć bardzo duży wpływ na stan naszej skóry. Trądzik pojawia się na skórze jako efekt pewnego rodzaju oczyszczania organizmu. Nie u każdej osoby, która nieodpowiednio się odżywia, pojawią się zmiany trądzikowe, ale niewłaściwa dieta może je silnie zaostrzyć.

Jeśli masz problemy ze skórą, niezależnie czy na twarzy, plecach bądź dekolcie, powinieneś pomyśleć o wprowadzeniu zmian w swoim sposobie żywienia i zastosowaniu diety na trądzik.  

Jakich produktów unikać?

Mleko

Im więcej mleka pijesz, tym bardziej prawdopodobne jest, że będziesz mieć trądzik – zwłaszcza jeśli jest to mleko chude – co może być spowodowane przenikaniem hormonów produkowanych przez krowy, gdy są w ciąży. 

Cukier i niektóre węglowodany

Prawdopodobieństwo wystąpienia trądziku zwiększa się, jeśli twoja dieta jest pełna pokarmów i napojów, takich jak: napoje gazowane, białe pieczywo, biały ryż i ciasta. Cukierwęglowodany zawarte w tych produktach przedostają się do krwi bardzo szybko. Oznacza to, że mają one wysoki indeks glikemiczny, który określa, jak żywność wpływa na poziom cukru we krwi. Kiedy organizm wytwarza więcej insuliny, aby obniżyć wspomniany poziom cukru, wpływa to na inne hormony, które z kolei mogą zwiększyć produkcję sebum w skórze.

Fast foody

Według naukowców, jeśli jesz dużo fast foodów i żywności przetworzonej, będzie to widoczne na twojej skórze. Żywność ta zawiera zwykle więcej rafinowanych węglowodanów, co oznacza, że wartość odżywcza jest niższa, a poziom cukru i insuliny są wyższe. Prowadzi to do stanu zapalnego organizmu, zwiększonej produkcji sebum, co może prowadzić do trądziku.

Żywność bogata w tłuszcze omega-6

Diety o dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-6, zostały powiązane ze zwiększonym poziomem stanów zapalnych i trądziku. Może to być spowodowane tym, że w tego rodzaju dietach spożywa się spore ilości kukurydzy i olejów sojowych, które są bogate w tłuszcze omega-6, a mało jest żywności zawierającej zdrowe tłuszcze omega-3 jak: ryby i orzechy włoskie. Ten brak równowagi kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 prowadzi do stanu zapalnego, który może pogorszyć stan skóry i nasilić trądzik.

Białko serwatkowe – odżywki białkowe

Białko serwatkowe to popularny suplement diety. Jest bogatym źródłem aminokwasów: leucyny i glutaminy. Aminokwasy te sprawiają, że komórki skóry rosną i dzielą się szybciej, co może przyczyniać się do powstawania trądziku. Aminokwasy występujące w białku serwatkowym mogą powodować wytwarzanie wyższych poziomów insuliny, co jest powiązane z rozwojem trądziku. 

Ostre przyprawy i alkohol 

Bardzo często się zdarza, że ostre jedzenie jeszcze bardziej zaognia zmiany skórne. Podobnie może się zdarzyć po alkoholu, szczególnie kiedy jest spożywany w nadmiernych ilościach. Czy rzeczywiście po pikantnym daniu zauważamy wzmożoną liczbę zaczerwienień i wyprysków? Wtedy zdecydowanie należy wykluczyć z diety te produkty. Trądzikowi nie sprzyja także sól, dlatego weźmy to pod uwagę, przygotowując dla siebie posiłki. 

Dieta na trądzik – co jeść?

Aby pozbyć się trądziku, warto włączyć do swojej diety zdrowe produkty, jak najbardziej różnorodne. W diecie powinny znaleźć się produkty jak najbardziej naturalne o niskim indeksie glikemicznym. Zamiast żywności wysoko przetworzonej – świeże warzywa i owoce. W miejsce białego pieczywa – pełnoziarniste produkty zbożowe. 

Dieta na trądzik – co warto włączyć?

•    produkty o niskim indeksie glikemicznym,
•    produkty nisko przetworzone,
•    świeże owoce i warzywa do każdego posiłku,
•    pełnoziarniste produkty zbożowe – pieczywo razowe, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, mąki pełnoziarniste (typ 2000), grube kasze (gryczana, pęczak),
•    płatki owsiane,
•    suche nasiona roślin strączkowych,
•    orzechy, pestki,
•    ryby morskie, owoce morza,
•    chude mięso,
•    jaja.

Na stan skóry korzystnie wpływają niektóre witaminy (szczególnie C, E, A i witaminy z grupy B) i składniki mineralne. W łagodzeniu objawów trądziku pomagają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik. Kompleksowe wprowadzenie  tych elementów do diety wpływa korzystnie na stan cery i łagodzi powstawanie zmian trądzikowych.

 



Źródło: naturazdrowie.com, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska