Główny Inspektorat Sanitarny poinformował dzisiaj o wycofaniu określonych partii dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN 180 g oraz SAINT MARCELLIN 80 g. Powodem jest możliwe zanieczyszczenie bakterią Escherichia coli.
W ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności sanepid wskazał, że w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie określonych serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów.
Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego, mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli, wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent, francuska firma Fromagerie Alpine, podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów, począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.