Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Bakteria E.coli w dwóch rodzajach sera. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował dzisiaj o wycofaniu określonych partii dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN 180 g oraz SAINT MARCELLIN 80 g. Powodem jest możliwe zanieczyszczenie bakterią Escherichia coli.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
flickr.com/Gastón Crescimbeni/CC BY-SA 2.0

W ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności sanepid wskazał, że w wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie określonych serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów.

Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego, mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli, wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent, francuska firma Fromagerie Alpine, podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów, począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.

Chodzi o product SAINT FELICIEN 180 g, którego producentem jest Fromagerie Alpine, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isere. Wycofanie dotyczy wszystkich partii produktu od 032 do 116 z datą przydatności do spożycia od 06.02.2019 do 21.05.2019. Drugi z produktów to SAINT MARCELLIN 80 g, tego samego producenta. Wycofanie dotyczy wszystkich partii od 032 do 116, z datą przydatności do spożycia od 04.02.2019 do 21.05.2019. 

 



Źródło: niezalezna.pl, pap

#Główny Inspektorat Sanitarny #Bakteria E. coli

redakcja