Płatki owsiane coraz częściej goszczą jako pożywne śniadanie dodające energii na cały dzień. Owsianka ma bardzo bogate wartości odżywcze i przez wiele godzin uwalnia energię, zapewniając organizmowi optymalne funkcjonowanie bez konieczności zbędnego podjadania. Na pierwszy posiłek dnia, a także właśnie w formie zdrowej przekąski, owsiankę jedzą sportowcy.
Płatki owsiane posiadają najwięcej błonnika szczególnie tego rozpuszczalnego. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Błonnik przyjmowany w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu i zapobiega wielu chorobom.
Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ma ona zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego, a jeśli trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Węglowodan ten ma również właściwości prebiotyczne i jest pożywieniem dla tych dobrych bakterii.
Beta-glukan ma również szereg innych właściwości:
Nierozpuszczalny błonnik zawarty w owsiance poprawia:
Owies jest najbogatszym w ilość białka zbożem oraz posiada najlepszy zestaw aminokwasów. Płatki owsiane zjadane z mlecznymi produktami zapewnią komórkom mózgowym i nerwowym porcję witamin B6. Witaminy te odpowiedzialne są za pamięć, koncentrację oraz szybkie przyswajanie wiedzy. Z kolei witamina B1 i kwas pantotenowy odpowiadają za zmęczenie i rozdrażnienie.
W owsie znajdziemy również substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój. Zboże to jest także źródłem flawonoidów, które pełnią rolę taką jak witaminy. Flawonoidów w zbożach jest bardzo mało, jednak owies jest w tym przypadku wyjątkiem.
Tłuszcz znajdujący się w owsie zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Owies w porównaniu z innymi zbożami zawiera go najwięcej, bo aż 7 procent.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają powstawaniu zakrzepów i odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Dbają również o nawilżenie skóry od środka. Łagodzą podrażnienia i spowalniają alergię.
Średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że owsianka jest idealna na śniadanie. Dostarcza dużą ilość składników odżywczych, likwiduje uczucie głodu oraz spowalnia opróżnienie żołądka co daje nam uczucie długiej sytości.
UWAGA! Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG=40), ale ugotowana owsianka już wysoki (IG=60), dlatego lepiej nie gotować płatków, a tylko zalać je ciepłą przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami.