Co najlepiej jeść w upalnie dni?
Odpowiednia dieta pozwoli na radzenie sobie z upałami. Wspomoże mechanizm termoregulacji oraz zredukuje wydzielanie potu.
W gorące dni pamiętaj o:
- odpowiednim nawodnieniu
- jedzeniu warzyw i owoców
- unikaj słodzonych napojów,
- zrezygnuj z bardzo pikantnych oraz ciężkostrawnych dań,
- pamiętaj o nabiale,
- częściej sięgaj po produkty roślinne bogate w białko
Jaki wpływ mają owoce i warzywa?
Sezon letni to idealny czas na włączenie do codziennego jadłospisu świeżych warzyw i owoców. W szczycie sezonu warto maksymalnie wykorzystać to co mamy świeże, niekoniecznie sięgając po produkty mrożone czy konserwowane.
Jest to najlepsza pora na:
- pomidory,
- cukinie,
- bakłażany,
- szpinak,
- kapustę,
- brokuły,
- brukselkę
Owoce takie jak truskawki, maliny, wiśnie i wiele innych, idealnie sprawdzą się jako dodatek do wody (w formie lemoniad lub wody smakowej). Najbardziej nawadniającym owocem letnią porą jest arbuz. Ten duży owoc posiada aż 92% wody, w tym składniki mineralne takie jak potas i wapń. Właśnie dzięki temu gasi pragnienie i uzupełnia elektrolity w organizmie.
W upalne dni częściej sięgajmy również po truskawki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie czy jagody. Te owoce zawierają dużo wody, ale i są naturalnym źródłem antyoksydantów.
Nabiał idealny na upały
Idealnym rozwiązaniem posiłków mogą być również produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe mleko. Produkty te chłodzą lepiej niż lody (swoją drogą dość kaloryczne), mogą zaspokoić uczucie głodu oraz gaszą pragnienie. Dostarczają również probiotyków, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego.
Białko bardzo ważne w diecie
W gorące dni człowiek powinien spożywać większą ilość produktów roślinnych, a ograniczać mięso. Ciężkostrawne mięso - jak kiełbasa, schabowy czy mielony, a nawet karkówka - wywołuje uczucie ciężkości i dyskomfort w organizmie. Organizm ciężko sobie radzi z trawieniem tłustego jedzenia, gdy dochodzi do tego upalna pogoda i walka z wysoką temperaturą. Idealnym zastępcą ciężkich posiłków oraz źródłem białka będą produkty roślinne, chudy drób czy ryba.