Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Kulinarne ciekawostki: Tajemnica kolorów warzyw i owoców

Nie jest żadną tajemnicą, że dział warzyw i owoców często jest jednym z najbardziej kolorowych miejsc w sklepach (no, może poza regałami z zabawkami). Czy to, jakie kolory warzyw i owoców wybieramy, ma jakiś konkretny wpływ na nasze zdrowie? Okazuje się, że tak. Każdy z kolorów pełni inną funkcję.

Ben Davies/pixabay.com/service/license/

Naukowcy dokonali podziału owoców i warzyw na pięć podstawowych kolorów:
Zielone – zawierają chlorofil. Warzywa i owoce tego koloru zapewniają odporność, prawidłową pracę serca i układu krwionośnego, odpowiadają za wzrok oraz trawienie. Są to na przykład: warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola, jarmuż), brokuły, awokado, brukselka, kiwi, agrest, zielone winogrono.

  • Czerwone – za ich kolor odpowiada likopen. Zapobiegają chorobom układu krążenia i nowotworom oraz chronią komórki naszego ciała przed wolnymi rodnikami. Do tej gamy owoców zaliczamy m.in.: pomidory, paprykę, truskawki, maliny i porzeczki.
  • Fioletowe – są bogate w antocyjany. Działają korzystnie na układ nerwowy, trawienny oraz na serce. Należą do nich na przykład: borówki, jeżyny, bakłażan, buraki, figi, aronia, ciemne winogrona.
  • Żółto-pomarańczowe – zwierają duże ilości beta-karotenu. Warzywa i owoce tego koloru poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Są to m.in.: pomarańcze, cytryny, banany, brzoskwini, morele, dynia, pomidory, żółta papryka, kukurydza, marchew.
  • Białe – zapewniają odporność, ponieważ są zaliczane do naturalnych antybiotyków – działają antywirusowo i przeciwzapalnie. Są to warzywa i owoce takie jak: cebula, kalafior, cukinia, pietruszka, kalarepa, liczi, kokos, biała porzeczka.

 



Źródło: niezalezna.pl

#warzywa #owoce #dieta #zbilansowana dieta #zdrowy tryb życia #zdrowie #styl życia

ms