Z biegiem lat dostęp do mięsa stawał się coraz łatwiejszy, a obecnie możemy bez trudu kupić świeże mięso (kurczaka, indyka, królika, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę) czy podroby (na przykład wątróbkę, nerki) oraz przetwory mięsne (szynki, pasztety, konserwy, parówki, kiełbasy itp.) w każdym sklepie.
Zgodnie z zasadami zbilansowanej diety, wskazane jest spożywanie mięsa 3-4 razy w tygodniu, najlepiej pieczone w piekarniku lub duszone, ponieważ wtedy witaminy, minerały i inne składniki odżywcze nie „uciekają” do wody, lecz zostają w mięsie. Ważne jest, żeby wybierać świeże mięso ze sprawdzonych źródeł.
Mięso składa się głównie z białka, które jest podstawowym składnikiem budującym mięśnie. Ponadto zbudowane jest również z tłuszczu, a jego ilość zależy od rodzaju mięsa. Ważnym składnikiem są też witaminy z grupy B oraz A, D i K – to właśnie dzięki tłuszczowi są one najlepiej przyswajane przez organizm. Mięso zawiera także mikroelementy, takie jak miedź, mangan, cynk, molibden i jod oraz makroelementy, czyli wapń, magnez, fosfor i żelazo. Żelazo, które znajduje się w mięsie (zwłaszcza w podrobach), jest dobrze przyswajalne przez organizm.