Troska o zdrowie jelita grubego ma zasadniczy wpływ na długość i jakość życia. Jelito grube może się stać istnym śmietnikiem, gdzie roi się od toksyn, bakterii i czynników rakotwórczych, polem minowym, na którym w każdej chwili może wybuchnąć infekcja bądź patologia zagrażająca zdrowiu i życiu.
Temat dotyczy wielu problemów choćby: syndromu jelita drażliwego, polipów w jelicie grubym, zaparć, nadmiernego wydzielania gazów, zapalenia uchyłków.
Kolonoskopia
Pomimo wielkiej ilości wykonywanych kolonoskopii nowotwór jelita grubego jest w czołówce schorzeń powodujących śmierć. Wykonywane podczas kolonoskopii usunięcie polipów z jelita obniża ryzyko rozwinięcia się choroby nowotworowej. Kolonoskopia jednak nie zmienia parametrów fizjologii jelita i nie wyłapuje zasadniczych przyczyn powstawania polipów, które mogą przerodzić się w nowotwory.
Każda kolonoskopia w pewien sposób niszczy naturalną mikroflorę jelitową, gdyż procedura wymaga dokładnego opróżnienia – całe jelito grube jest oczyszczane przy pomocy syntetycznych substancji wypróżniających, po czym następuje irygacja glikolem polietylenowym i elektrolitami hipertonicznymi.
Według dr Marka Sircusa, specjalisty, lekarza medycyny naturalnej – profilaktyka jelita grubego zależy od następujących czynników:
Właściwa dieta
Im bardziej nasza dieta jest zdominowana przez jedzenie śmieciowe i produkty naszpikowane konserwantami, tym bardziej spowolniona jest perystaltyka jelit. Proces trawienia pogarszany jest jeszcze bardziej przez rezygnację z ruchu i brak właściwej podaży wody w organizmie.
O zaparciach mówimy wtedy, gdy liczba stolców jest mniejsza niż trzy na tydzień, a gdy ich ilość spadnie do jednego wypróżnienia na tydzień, mówimy już o uporczywych, ostrych zaparciach. Po części zaparcie jest wynikiem upośledzonego przemieszczania się mas kałowych przez jelito grube. Przyczyn tego stanu należy upatrywać w przyjmowanej farmakoterapii, złych nawykach dotyczących wypróżnień, diecie ubogiej w błonnik, nadużywaniu środków przeczyszczających, zaburzeniach hormonalnych lub w schorzeniach, które pośrednio upośledzają funkcjonowanie jelita grubego.
Magenez
By skutecznie przeciwdziałać i zapobiegać zaparciom, należy skorzystać z właściwości chlorku magnezu, który nie ma żadnych skutków ubocznych – a jednak bardzo skutecznie opróżnia jelito grube z wszelkich nagromadzonych złogów.
Magnez stanowi profilaktykę przeciw nowotworowi jelita grubego. Wypróżniające działanie magnezu pojawia się za sprawą działania dwóch mechanizmów. Magnez wpływa na rozluźnienie mięśni jelitowych, co umożliwia ich bardziej harmonijną pracę. Ponadto, magnez wykazuje skłonność
do „przyciągania” wody, co naturalnie w jelicie grubym przekłada się na większy stopień nawodnienia stolca – dzięki takiej konsystencji masy kałowe mogą łatwiej przemieszczać się i opuścić kiszkę stolcową. Magnez chroni przed zaparciami poprzez rozluźnienie ścian jelita w sytuacjach, gdy jesteśmy zestresowani.
Pokarmy bogate w magnez, takie jak warzywa, ziarna zbóż, owoce, wpływają na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego i odbytu. Głównym walorem tych produktów spożywczych jest wysoka zawartość błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych mikroelementów.
Niektóre produkty spożywcze bogate w magnez to: pełnoziarniste zboża, w szczególności kasza bulgur i mąka gryczana, owies i otręby owsiane, spirulina, jęczmień, ciemna czekolada – co najmniej o 70-procentowej zawartości kakao, warzywa liściaste o barwie ciemnozielonej (w szczególności szpinak), orzechy i nasiona (szczególnie pestki dyni), fasola (szczególnie soja warzywna) i ryby.
Statystycznie, dieta z większą zawartością magnezu, zmniejsza o 52% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Dieta bogata w produkty roślinne
Na podstawie wyników badań możemy jednoznacznie stwierdzić, że dieta zdominowana przez produkty roślinne – tzn. taka, w której znakomita większość kalorii jest dostarczana w postaci warzyw, owoców, ziaren zbóż, orzechów i nasion – jest najpewniejszym sposobem obniżenia ryzyka chorób przewlekłych czy nowotworów. Ważnym elementem profilaktyki jest redukcja cukru.
Olbrzymia ilość prac naukowych utwierdza nas w przekonaniu, że dieta i sposób odżywiania mogą wpływać na pojawienie się zmian nowotworowych w obrębie jelita grubego. Ludzki organizm staje się podatny na zaparcia, jeśli dieta jest zdominowana przez technologicznie przetworzone produkty spożywcze – takie jak białe pieczywo, biały ryż, biała mąka, biały cukier, biała sól itd.
Antybiotyki sieją spustoszenie wśród flory bakteryjnej. Wprawdzie eliminują złe bakterie odpowiedzialne za infekcję, jednak równocześnie niszczą bakterie pożyteczne, co otwiera drogę niekontrolowanemu namnażaniu się drożdży, infekcjom, powoduje zaparcia i biegunki i wiele innych niekorzystnych zjawisk.
Pektyny
Pektyny zawarte w jabłkach, ułatwiają właściwe funkcjonowanie układu trawiennego. W środowisku wodnym pektyna tworzy koloidalną zawiesinę, ma naturę rozpuszczalnego błonnika niepodlegającego trawieniu – dzięki temu pektyna zawarta w jabłkach jest skutecznym regulatorem procesów jelitowych.
Woda
Wszelka profilaktyka nowotworu jelita grubego musi uwzględnić wymóg zwiększonej podaży wody.
Dzięki obecności wody lepkie masy kałowe mogą oddzielić się od błon śluzowych wyścielających jelito grube. Woda stymuluje wydzielanie hormonu odpowiedzialnego za optymalizację ruchów perystaltycznych jelit, dzięki którym możemy mówić o przemieszczaniu się mas kałowych przez jelito w kierunku odbytu. Niedobór wody przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, podrażnień, zapalenia uchyłków jelita grubego, zaparć, hemoroidów i raka jelita grubego. Powrót do właściwych nawyków spożywania wody może rozwiązać problem zaparć w ciągu kilku dni.