Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. Letnie ubrania zamieniamy na płaszcze, kurtki, szaliki i czapki. Zielone krajobrazy ustępują widokom zmieniających barwę i opadających na ziemię liści. Nie ma żadnych wątpliwości – nadeszła jesień, a zaraz po niej zima! Dla wielu osób jest to przygnębiający czas pożegnania z latem i przygotowania się na zimowe trudy. Nie warto jednak popadać w melancholię. Najwyższa pora rozgrzać piekarniki oraz patelnie! Smakowite przepisy na dania jednogarnkowe, skutecznie podniosą temperaturę nawet w najzimniejsze wieczory. Z brzuchem pełnym pyszności dużo łatwiej będzie przetrwać do wiosny.
Mimo że to lato kojarzone jest z ogromnym wyborem świeżych, soczystych, dojrzałych warzyw i owoców, jesienią wcale nie można narzekać na kulinarną nudę. Nie jest to kwestia wyłącznie zapasów, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Czego zatem szukać podczas zakupów i jakimi produktami najlepiej wzbogacać swój jesienny jadłospis?
Grzyby prosto z lasu przede wszystkim! Prawdziwki, kurki, podgrzybki – ich smak, aromat i konsystencję trudno zastąpić czymś innym. Jaka jest kolejna wizytówka jesieni?
Dynia, oczywiście! Piżmowa, hokkaido, makaronowa – warto spróbować każdej z nich. Niech jesień będzie pretekstem do skosztowania pasternaku oraz brukselki.
Dzięki jarmużowi w posiłkach nie zabraknie zieleni. Z kolei z jarzębiny wyczarować można wyszukaną konfiturę do mięs.
Wspomniane produkty fantastycznie nadają się do zrobienia ciast i zapiekanek, przystawek i dań głównych. Trzeba jednak otwarcie przyznać, że to zupy królują wśród jesiennych dań jednogarnkowych. Wiele z nich można przyrządzić w kilkanaście minut. Świetnie smakują z grzankami i warzywnymi chipsami. Szczególnie polecamy jesienną zupę grzybową.
Wiosną i latem wstępuje w nas nowa energia. Dużo chętniej eksperymentujemy – również w kuchni. Wyjazdy wakacyjne stanowią fantastyczną okazję do poznawania niecodziennych smaków, produktów i receptur. Jesienią oraz zimą dobrze jest wyhamować, dlatego dużą popularnością cieszą się dania jednogarnkowe z długą tradycją.
Na stołach swoje panowanie rozpoczynają żołnierska grochówka, pachnący papryką gulasz, klasyczny Strogonow…
Na szczególną uwagę zasługuje jednak potrawa, która zdążyła zdobyć już międzynarodową sławę: jego wysokość bigos. Kapusta biała i kiszona, wędzony boczek, kiełbasa, suszone śliwki i grzyby – aż można się rozmarzyć! Zwykle przygotowywany w dużych garnkach bigos wystarcza na co najmniej kilka posiłków.
Warto wiedzieć, że w wariancie wegetariańskim też smakuje wyśmienicie. Mięsne składniki można wymienić na większą porcję grzybów, choćby pieczarek. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie, kluczową rolę odgrywają dodatki. Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze zbyt dużej wprawy, a mimo wszystko chcieliby spróbować swoich sił w przyrządzeniu prawdziwego, domowego bigosu zamieszczamy sprawdzony przepis. Sekret domowego bigosu tkwi w aromacie i wyjątkowym charakterze.
Dania jednogarnkowe to nie tylko możliwość umieszczenia w jednym naczyniu wielu różnorodnych i pysznych składników. Z pewnością nie należy utożsamiać ich z nieciekawymi, brejowatymi posiłkami, które nie skusiłyby nawet największego głodomora.
Potrawy, o których mowa nie tylko wspaniale się prezentują, ale przede wszystkim ułatwiają gotowanie. W długie jesienne i zimowe popołudnia i wieczory macie ochotę tylko na to, by zaszyć się pod kocem z wciągającą lekturą? Zanim wskoczycie w piżamę, przygotujcie jednogarnkowy obiad, który z powodzeniem wystarczy dla całej rodziny. Będzie też smacznym poczęstunkiem, kiedy niespodziewanie wpadną goście. Jednogarnkowe specjały rozgrzewają jak nic innego! Bardzo miło jest mieć w perspektywie talerz z gorącymi pysznościami, gdy właśnie jest się w drodze do domu po długim i męczącym dniu. Wystarczy podgrzać! Szczególnie polecamy aromatyczne flaczki.