Produkty zbożowe dostarczają małemu dziecku energię i składniki odżywcze niezbędne do intensywnego rozwoju, wzrostu. Te w postaci kaszek stanowią ważny element jadłospisu, który powinien pojawić się w diecie dziecka zaraz po pierwszych warzywach i owocach. Wybór kaszki, która nie zawiera dodatku cukru, a zgodnie z przepisami prawa również konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku to dla rodziców prawdziwe wsparcie w żywieniu najmłodszych.
1000 pierwszych dni w życiu dziecka to najważniejszy okres rozwoju małego człowieka. W tym czasie młody organizm intensywnie się rozwija, potrzebuje więc energii i składników odżywczych.
Rozszerzanie diety powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia niemowlęcia.
W tym okresie większość dzieci jest już gotowa na przyjmowanie pokarmów innych niż mleko mamy. Jako pierwsze do jadłospisu wprowadza się warzywa, owoce, a następnie produkty zbożowe. Zboża zawarte w kaszkach przeznaczonych specjalnie dla najmłodszych odpowiadają na szczególne potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci.
Kaszki dedykowane najmłodszym komponowane są tak, by zaspokajały szczególne wymagania intensywnie rozwijającego się organizmu. Zawierają starannie wyselekcjonowane różnorodne zboża, takie jak pszenica, owies, ryż, proso, kukurydza, jęczmień i żyto, które są dla malucha doskonałym źródłem węglowodanów, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że są wartościowe, spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości – w trosce o delikatne i wrażliwe organizmy niemowląt i małych dzieci.
Aby wybrać najlepszą kaszę dla swego dziecka warto mieć na uwadze dwa punkty: na opakowaniu wskazany wiek dziecka oraz brak dodatku cukru.
Najważniejsze jest jednak to, aby przy rozszerzaniu diety swojego dziecka i wprowadzaniu do niej nowych posiłków być świadomym i rozsądnym rodzicem.