Polacy stają się świadomymi konsumentami: częściej sprawdzają skład produktów, interesują się także krajem pochodzenia i sposobem produkcji. Coraz więcej Polaków przyznaje, że zdrową żywność kupuje przynajmniej raz w tygodniu. Do koszyków częściej trafiają produkty z krótką listą składników i jak najmniej przetworzone, bogate w błonnik i z niską zawartością cukru.
Polacy są coraz bardziej zainteresowani kwestią zdrowego odżywiania. Mają coraz większą wiedzę i świadomość, przybywa źródeł i ekspertów, którzy mówią, czym jest zdrowa dieta i zbilansowane odżywianie.
Już 40 proc. Polaków deklaruje, że przynajmniej raz w tygodniu kupuje zdrową żywość – bez konserwantów, fosforanów, z krótką listą składników – wynika z badań przeprowadzonych przez agencję badawczą MANDS.
Coraz więcej konsumentów jest świadomych jak to co jedzą wpływa na ich organizm i zdrowie. Ludzie są bardziej świadomi tego, czym poszczególne produkty i jakie ich składniki i elementy są wartościowe dla diety i codziennego odżywiania. Dużym zainteresowaniem cieszą się produkty pełnoziarniste i bogate w błonnik oraz o niskiej zawartości cukru.
Rosnące wymagania konsumentów sprawiają, że rynek zdrowej żywności się rozwija. Na znaczeniu zyskują też produkty w wygodnych opakowaniach, odpowiednie do zjedzenia także w pośpiechu.