Organizm ludzki do pełni zdrowia i zachowania energii na codzienne funkcjonowanie potrzebuje tzw. zbilansowanej diety. Co to właściwie jest? Wbrew pozorom, nic strasznego. Chodzi przede wszystkim o to, że powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy i oczywiście w jakich proporcjach. Za opracowanie w Polsce specjalnego zbioru zasad dotyczących zdrowego odżywiania odpowiada Instytut Żywności i Żywienia. Jeśli często zastanawiasz się, co zjeść na śniadanie, obiad lub kolację, a Twój jadłospis jest niezbyt urozmaicony, przedstawiamy kilka praktycznych porad, które pozwolą skomponować posiłki zgodnie z zaleceniami żywieniowych ekspertów.
Poniżej publikujemy specjalnie wybrane dla naszych Czytelników najważniejsze zasady zdrowego odżywiania:
Posiłki staraj się spożywać regularnie, najlepiej gdy w ciągu dnia zjadasz od trzech do pięciu posiłków mniej więcej co 3-4 godziny. Największą wagę należy przykładać do śniadania, obiadu i kolacji. Te trzy posiłki powinny być najbardziej obfite. A co z pozostałymi dwoma? Cóż, zdaniem ekspertów ds. żywienia do zdrowego funkcjonowania poza śniadaniem, obiadem i kolacją powinny nam wystarczyć jeszcze dwie przekąski.
To właśnie warzywa i owoce stanowią podstawowe, a przede wszystkim naturalne źródło witamin i minerałów niezwykle cennych dla codziennego funkcjonowania. Zaleca się, aby warzywa lub owoce pojawiały się w składzie każdego posiłku w ciągu dnia. Tutaj jednak obowiązuje istotna zasada: warzyw powinniśmy zjadać więcej niż owoców.
Dietetycy i eksperci żywieniowi zalecają, aby przynajmniej dwa razy dziennie spożywać produkty mleczne (oczywiście o ile nie mamy na nie alergii). Może to być na przykład szklanka mleka, jogurt, kefir lub maślanka. Doskonale sprawdzi się także twaróg lub każdy inny ser.
Nie należy zapominać o urozmaicaniu swojej diety o produkty zbożowe. W naszym menu dość często powinny gościć kasze, makarony, a także pieczywo – najlepiej pełnoziarniste.
Bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety jest także spożywanie mięsa, ryb, jajek oraz nasion roślin strączkowych.To właśnie one są doskonałym źródłem białka. Choć na ich temat krąży wiele żywieniowych mitów, bez wątpienia powinny się one pojawiać dość często w naszym domowym menu.
Jeśli chodzi o spożywaniu tłuszczów, warto sięgać głównie po te pochodzenia roślinnego, jak na przykład oleje, orzechy oraz pestki. Warto też ograniczać spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Dietetycy radzą, aby w miarę możliwości ograniczać spożywanie soli kuchennej, a jeśli nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować jej z naszej kuchni, warto pomyśleć o zastąpieniu jej nieco zdrowszymi odmianami np. morską lub himalajską. Warto również wprowadzić do przyrządzanych potraw świeże zioła, które w odpowiednich proporcjach mogą z powodzeniem zastąpić sól.
Eksperci ds. żywienia przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem cukru oraz wszelkiego rodzaju słodyczy. Zgodnie z zasadami zbilansowanej diety, warto rozważyć zastąpienie czekolady mlecznej znacznie zdrowszą czekoladą gorzką, a pozostałe słodycze i słodkie przekąski warto zamienić na orzechy, oraz suszone lub świeże owoce.
Na koniec jedna z najważniejszych zasad zdrowego żywienia. Pamiętajmy o odpowiednim nawadnianiu naszego organizmu. Zgodnie z przyjętymi normami w ciągu dnia powinniśmy wypijać co najmniej osiem szklanek wody. To ok. 1,5 litra wody codziennie.