Wyniki Raportu „Better Living” przeprowadzonego na zlecenie marki Electrolux, pokazują, że aż 30% całej wyprodukowanej żywności jest wyrzucana do śmieci. To ok. 1,3 miliarda ton żywności marnowanej każdego roku. Z tego aż ok. 9 mln ton marnują Polacy. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby, aby nakarmić miliony potrzebujących ludzi na całym świecie lub wykarmić mieszkańców jednego dużego miasta przez co najmniej 10 lat…
Ogromna ilość żywności marnowana jest przez grupę ludzi, którzy jej najbardziej potrzebują – czyli przez samych konsumentów. Szacuje się, że aż połowa całkowitej ilości wyrzucanej żywności pochodzi z naszych własnych kuchni.
Polska rodzina wyrzuca średnio do kosza 2,5 tysiąca złotych rocznie w postaci nieskonsumowanej żywności.
- tłumaczy ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska.
W celu odwrócenia trendu dotyczącego marnowania żywności powinniśmy zacząć w pierwszej kolejności od zmiany naszych codziennych zachowań i ograniczenia marnowania jedzenia w domu.
Marnowanie żywności wyrządza wiele szkód w naszym środowisku. Przekłada się na ilość odpadów komunalnych oraz strat cennych ilości wody i energii. Skoro szkody są tak duże, to nasuwa się pytanie, dlaczego tak wiele osób w dalszym ciągu nie robi nic w celu zminimalizowania ilości marnowanego jedzenia? Odpowiedź wbrew pozorom jest dość prosta. Nadal robimy za duże i nieprzemyślane zakupy, wyrzucamy przejrzałe warzywa i owoce oraz nie przechowujemy prawidłowo poszczególnych produktów. A szkoda, ponieważ to właściwe przechowywanie żywności może spowolnić proces psucia się produktów i pomóc w ograniczeniu marnowania jedzenia.
To właśnie nieprawidłowe przechowywanie jedzenia w znacznym stopniu przyczynia się do szybszego psucia żywności. Jak zatem robić to poprawnie? Istnieje wiele rozwiązań, dzięki którym zachowamy świeżość produktów na dłużej.
Pamiętajmy, aby dokładnie przyglądać się datom na opakowaniu. Jest duża różnica pomiędzy wskazówkami „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed”. Nie wyrzucajmy tego, co jeszcze nadaje się do spożycia
- podkreśla Agnieszka Cegielska.
Nie wszystkim produktom służy przechowywanie ich w lodówce. Część z nich zachowa dłuższą świeżość, jeżeli będą znajdowały się w temperaturze pokojowej. Ponadto przechowując żywność poza lodówką nie będziemy zajmować w niej niepotrzebnie miejsca, tym samym generując wyższe zużycie energii.
Na przykład ziemniaki, pomidory, czosnek, ogórki i cebula to warzywa, których nie powinniśmy przechowywać w lodówce.
Jeśli planujesz konsumpcję chleba w ciągu dwóch dni, przechowuj go w temperaturze pokojowej w pudełku na pieczywo, lnianym worku lub papierowej torbie, aby zmniejszyć utratę wilgoci i zachować chrupiącą skórkę. Chleb w lodówce szybciej wyschnie, ale trzymanie go tam zapobiegnie rozwojowi pleśni. Dlatego jeżeli chcesz zjeść go później, możesz schować go do lodówki lub zamrozić.
Najlepszym miejscem dla tych produktów są suche i chłodne miejsca. Makaron należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, natomiast mąkę, ryż i inne ziarna lepiej umieścić w szczelnych pojemnikach. Mogą to być szklane słoiki, które można dobrze zakręcić, tak aby nie dostały się do nich m.in. mole spożywcze.
Doskonałe środowisko utrzymujące jakość jedzenia na dłużej zapewniają na przykład dostępne na rynku lodówki z możliwością regulacji temperatury i wilgotności. Dzięki tej technologii produkty takie jak mięso, czy ryby zachowują swoją świeżość nawet do trzech razy dłużej.
To bardzo ważne, ponieważ są to produkty obok nabiału, które mają najkrótszy termin ważności.
- podkreśla Ekspertka marki Electrolux, Agnieszka Cegielska.
Dodatkowym udogodnieniem jest też odpowiednio duża szuflada na owoce i warzywa, która wydłuży okres, w którym dane produkty będą nadawały się do spożycia. Co więcej, umożliwia przechowywanie w chłodziarce także większych produktów.
Wyroby gotowe do spożycia, jak np. sałatki, gotowe dania, wędliny czy jogurty powinny być przechowywana na wyższych półkach lodówki. Niższe półki i szuflady przeznaczone są na produkty surowe (owoce, warzywa, mięso i ryby), z których może coś wyciekać na inną żywność i tym samym prowadzić do jej zepsucia. Z tego samego powodu nie należy też trzymać ich obok siebie. Dobrą praktyką przy układaniu produktów jest metoda „First-In, First-Out”. Na przykład, kupując nowy jogurt, umieść go za tym, który był już w lodówce. Dzięki temu starsza żywność zostanie zużyta szybciej i się nie zmarnuje.
Produkty, które mają najkrótszy termin ważności zawsze stawiam w swojej lodówce najbliżej, tak aby użyć je w pierwszej kolejności i aby nie zmarnowały się.
- tłumaczy Agnieszka Cegielska.
To, co jest równie ważne przy przechowywaniu produktów to temperatura. Wybrane produkty spożywcze mają różne optymalne temperatury przechowywania. Produkty łatwo psujące się należy przechowywać w temperaturze do 5°C w lodówce lub poniżej -20°C w zamrażarce. Jeżeli nie masz pewności w jakiej temperaturze powinien być przechowywany dany wyrób, najlepiej przechowuj go w takich samych warunkach w jakich był przechowywany w sklepie.
Aby na dłużej zachować świeżość i jakość produktów, zarówno lodówki, zamrażarki, jak i spiżarnie powinny być regularnie czyszczone. Mycie lodówki zaleca się przynajmniej raz w tygodniu, natomiast spiżarni przeznaczonej na suche produkty przynajmniej raz na miesiąc. Im lepiej przechowujemy żywności tym mniej jej marnujemy, ograniczając w ten sposób nie tylko ilość zmarnowanego jedzenia, ale również negatywny wpływ na nasze środowisko, poprzez zmniejszenie zużycia wody przy produkcji, ograniczenie transportu i zmniejszenie ilości odpadów. Faktem jest też, że przeciwdziałanie marnowania żywności pozwala również ograniczyć nasze wydatki.
Jeśli mądrze będziemy gospodarować naszą żywnością, bardzo szybko zauważycie, że w budżecie domowym zostają dodatkowe fundusze, które można przeznaczyć na inne przyjemności.
- podkreśla Agnieszka Cegielska, Ekspertka marki Electrolux.