Kardamon zielony jest jedną z najdroższych przypraw tuż po szafranie. Nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw czarnego pieprzu. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. W starożytnym Egipcie były używane jako dodatek do perfum.
Kardamon to popularna przyprawa, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej.
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) –gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych . Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, w Chinach i Indonezji, przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej. Roślina zawiera wiele cennych składników, witaminy i minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Wartość odżywcza kardamonu na 100 g - 229 kcal.
Kardamon to sprawdzony sposób m.in. na przeziębienie, odchudzanie, a także na potencję i odświeżenie oddechu. Jego ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach, pobudza apetyt. Zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczająco na żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, pomaga osobą z problemami trawiennymi i nieżytem żołądka. Ponadto kardamon niszczy szkodliwe dla organizmu bakterie H. pylori, będące przyczyną powstawania wrzodów.
W przypadku dolegliwości żołądkowych można sięgać nie tylko po sproszkowany kardamon, lecz także po olejek kardamonowy, który ma właściwości rozkurczowe i aseptyczne.
W przemyśle spożywczym używany jest do aromatyzowania wódek i likierów. Dodawany do kawy (zwłaszcza w rytuale arabskim) lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.