Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Zwyczaje i potrawy sylwestrowe oraz tajemnice szampana

Kiedyś w Polsce na wsiach była tradycja noworocznych żartów, nie raz były one uciążliwe jednak nie można było przez nie obrażać innych. Na Kaszubach i Podhalu tradycyjnie młodzi robili psikusy starszym.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Anastasia Gepp, pixabay

Na przykład, zniknęła brama do ogrodu, krowa gospodarzowi uciekła lub rano można było widzieć złożony wóz na dachu stodoły (w nocy pracowicie rozkładano go i składano).  Uważano, że jaka była ostatnia noc starego roku i pierwszy dzień nowego, taki będzie cały przyszły rok. Dlatego ludzie bawili się hucznie i nie żałowali sobie potraw. Stąd powstał zwyczaj „drugiej tłustej wigilii” Pierwsza - postna była przed Bożym Narodzeniem, druga – tłusta (składająca się z mięsnych potraw) przed Nowym Rokiem. 

Obecnie w menu sylwestrowym, gdy planowana jest impreza taneczna przeważają przekąski, które nie wymagają talerza i sztućców.

Oczywiście nie może zabraknąć kieliszka szampana. Co warto wiedzieć o tym niezwykłym, musującym winie?

Wino nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Uprawa winorośli w Szampanii sięga czasów rzymskich.

Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach.

Już za panowania Henryka IV (1553-1610) utrwaliło się w Paryżu określenie „wino szampańskie”. W ciągu XVII w. wina z Szampanii zyskiwały coraz więcej zwolenników na dworach królewskich Francji i Anglii na skutek działań kilku rodzin paryskich, które posiadały ziemię w Szampanii. 
Szampan jest szybko butelkowany od roku 1660, aby zapewnić najlepsze zachowanie aromatu, ale w zamian stał się on naturalnie gazowany. 

W 1670 roku don Pierre Pérignon (1638-1715), mnich, szafarz opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers  wprowadził używanie korka z dębu, przywiązanego do butelki włóknem konopnym nasyconym olejem, co pozwala winu zachować świeżość i pianę. Ponadto kazał wzmocnić butelki (wykonywane z grubego szkła), aby uniknąć ich wybuchania. 

W XVIII w. szampan zaczął zdobywać międzynarodowe uznanie. Szampan wyróżnia się wśród słynnych win francuskich wieloma oryginalnymi cechami: Zbiór winogron jest ręczny (używanie kombajnu do zbioru winogron jest zabronione), ponieważ jest istotne aby winogrona dotarły w doskonałym stanie do miejsca tłoczenia. Szampan jest bowiem winem białym, pochodzącym głównie z czarnych winogron le pinot i z tego powodu bezbarwny sok nie może zostać zabarwiony zewnętrzną skórką.

Łączenie różnych odmian winogron, różnych gmin Szampanii i różnych roczników jest prawie regułą w tym celu, żeby zapewnić ciągłość jakości produkcji winiarskiej i stałość jej cech. Podanie rocznika jest dopuszczalne (lecz nie obowiązkowe) w przypadku łączenia win z tego samego rocznika. Na ogół jest to wskazówka wysokiej jakości.

Wino utrzymywane jest pod ciśnieniem w butelce, zamkniętej korkiem w kształcie grzyba, przytrzymywanym kapslą i kagańcem z drutu. Przy otwarciu korek ma tendencję do wyskakiwania i szampan tryska w formie piany, co trochę utrudnia podawanie tego wina; pęcherzyki gazu tworzą się na nierównościach kieliszka (preferowany jest wysmukły kieliszek do szampana).

 



Źródło: niezalezna.pl

#Zwyczaje i potrawy sylwestrowe

ps