Według znanej piosenki: mimozami jesień się zaczyna… Dla nas ta niezwykle kolorowa pora roku zaczyna się od istotnych zmian w jadłospisie. Zamiast sałatek, warzywnych past, owocowych ciast i deserów lodowych, dużo chętniej stawiamy na konkretniejsze i rozgrzewające specjały. Niech w kuchennych zapasach nie zabraknie wędzonej papryki, która nadaje potrawom głębokiego smaku i cudownego aromatu. Jak ją stosować i na jakie dania warto postawić, gdy potrzeba smakowitej rozgrzewki? Chętnie podzielimy się naszymi sprawdzonymi sposobami na podniesienie temperatury w kuchennym zaciszu.
Takim właśnie mianem określają paprykę smakosze z Węgier. Nie da się ukryć, że tam cieszy się ona ogromnym wzięciem i chętnie dodawana jest do najróżniejszych specjałów. Za jej ojczyznę uznawane są tereny dzisiejszej Kolumbii. Jej pojawienie się w Europie było wynikiem zamorskich podróży konkwistadorów. Istnieją również teorie, według których papryka przybyła na Stary Kontynent z Indii. Nie da się odmówić jej istotnego wpływu na kulinaria niemalże całego świata.
Zanim na dobre pożegnamy letnie ubrania i krem do opalania na rzecz kurtek i płaszczy przeciwdeszczowych, smakowitych inspiracji poszukajmy u hiszpańskich znawców dobrego jedzenia. Podczas ponurych jesiennych dni miło jest powrócić do wakacyjnych wspomnień. Oglądanie zdjęć to jedno, ale dzięki przygotowaniu aromatycznej, gorącej potrawy będzie można poczuć się jak na południu Europy. Papryka doskonale podkreśla smak warzywnych przysmaków, zwłaszcza bazujących na pomidorach. Skoro mowa o hiszpańskiej kuchni, jesienią postawcie na gazpacho. To nic, że oryginalnie ta jarzynowa zupa najczęściej serwowana jest jako chłodnik. W sezonie jesiennym nie miejcie oporów przed jej podgrzewaniem. Niech w składzie znajdą się pomidory, ogórki, cebula, ziemniaki, seler naciowy.
Owocowe herbaty i gorące kakao ze słodkimi piankami prezentują się bardzo fotogenicznie i jednoznacznie kojarzone są z jesiennymi wieczorami spędzanymi w domu, gdy za oknem hula wiatr. Ale jeść coś trzeba! Szczególnie polecamy potrawy jednogarnkowe, które pierwszorzędnie rozgrzewają. Można w nich nieźle namieszać, a różnorodne składniki stworzą niebanalne kombinacje smakowe. Do makaronowych zapiekanek wędzona papryka pasuje jak ulał. Inspirowane kuchnią włoską zapiekane tagliatelle z wędzoną papryką, to smaczny sposób na rozgrzanie i uporanie się z wilczym głodem. Różnorodne potrawki, do których podaje się nie tylko makaron, ale ryż lub kasze również potrzebują wyrazistego akcentu. Sami spróbujcie i przekonajcie się, że wędzona papryka jest w stanie dużo zmienić.
Zdarzają się takie dni, że ciężko jest się zmotywować do wyjścia z domu i nawet krótki spacer wydaje się nieosiągalnym wyczynem. Nie oznacza to jednak, że należy zapadać w sen zimowy. Zaproszenie znajomych na smaczny posiłek zdecydowanie uprzyjemni długi, jesienny wieczór. Warto więc przemyśleć nie tylko listę gości, ale przede wszystkim listę potrzebnych składników. Nie serwuj przyjaciołom kanapek albo wczorajszej pomidorówki. Dużo wykwintniej zrobi się za sprawą Strogonowa z hojnym dodatkiem czerwonej wędzonej papryki. Pyszną alternatywą jest bogracz albo gulasz z soczystą, rozpływającą się w ustach wołowiną. Papryka doskonale podkreśla smak sałatek, sosów i mięs, w tym drobiu. To najlepsze dowody na to, że rozgrzewające dania mogą prezentować się bardzo szykownie, a ich przyrządzenie wcale nie musi zajmować całego dnia.