Muzeum Regionalne w Stalowej Woli zbiera przepisy kulinarne wykorzystujące dary lasu. Powstanie z nich regionalny Leśny przepiśnik, który zostanie zaprezentowany na przygotowywanych wystawach poświęconych Puszczy Sandomierskiej.
Jak informuje stalowowolskie muzeum celem akcji jest rozpowszechnianie wiedzy o regionie i regionalnych potrawach w oparciu o bogate tradycje kulinarne. W związku z tym zwracają się do wszystkich, którzy chcą podzielić się swoimi przepisami kulinarnymi wykorzystującymi dary lasu.
Nasz region kojarzony jest do dzisiaj z pięknymi lasami, bogatym runem i dotąd wiele domowych potraw, wypieków, konfitur czy syropów opartych jest na leśnych sezonowych owocach. Każdy chętny będzie mógł podzielić się własnym przepisem na wykonanie pierogów z jagodami, jagodzianek, syropów, herbatek itp. A może w domowych przepiśnikach znajdziemy coś z dziczyzny?
– zastanawia się kuratorka przyszłych wystaw dotyczących Puszczy Sandomierskiej Elżbieta Skromak.
Zachęca jednocześnie, aby w nadesłanych przepisach opowiedzieć o sposobach marynowania, suszenia grzybów, czy stosowane są te same sposoby przetwórstwa, jakie wykorzystywano dawniej. Chętnie widziane są także zdjęcia potraw i wyrobów lub filmiki z ich przygotowywania.
Nadesłane do muzeum przepisy zostaną opracowane w formie regionalnego "leśnego przepiśnika" i zaprezentowane na planowanych wystawach. Akcja zbierania przepisów leśnej kuchni z Puszczy Sandomierskiej zakończy się jesienią. Wybrane przepisy wraz ze zdjęciami czy filmikami znajdą się w "przepiśniku", który zostanie udostępniony na stronie internetowej stalowowolskiego muzeum. Zainteresowani podzieleniem się znanymi sobie przepisami i recepturami mogą przesyłać je pocztą tradycyjną na adres Muzeum Regionalnego w Stalowej Woli lub na e-mail: [email protected].