Polska nie ugnie się pod presją Brukseli w sprawie reformy sądownictwa. „Z pewnych spraw się nie wycofamy”

/ wiget/freeimages.com

  

– Wciąż jest nadzieja na dalszy dialog Polski z Komisją Europejską, ale porozumienie nie może być osiągnięte za wszelką cenę. Są zasadnicze cele wprowadzenia reformy sądownictwa, z których nie chcemy się wycofać – stwierdził szef kancelarii premiera, Michał Dworczyk.

Michał Dworczyk, pytany w TVN24 czy jest tym "rozczarowany" ocenił, że atmosfera rozmów między Polską a KE w ostatnim czasie "jest zupełnie inna". Podkreślił, że rząd wykonał w kierunku Brukseli "pewne gesty", poprzez "doprecyzowanie" ustaw sądowych.

Dopytywany czy Polska jest gotowa na kolejne ustępstwa względem Brukseli, minister zapewnił, że wciąż "jest nadzieja na dalszy dialog i porozumienie".

Ale też zawsze podkreślaliśmy, że to porozumienie nie może być porozumieniem za wszelką cenę. Są pewne zasadnicze sprawy i cele, dla których te reformy były wprowadzane i oczywiście z nich nie chcemy się wycofać – oświadczył.

Zdaniem ministra "Komisja Europejska ma problem, a szczególnie Frans Timmermans ma problem, żeby wycofać się z niektórych, zbyt pochopnie wyprowadzanych słów, czy opinii i to może być kłopot dla niektórych polityków KE".

Pamiętajmy, że pan komisarz (Timmermans) to nie cała Komisja i cały czas te rozmowy się toczą – dodał Dworczyk.

Według szefa KPRM, zarówno Polsce, jak i Brukseli zależy na "deeskalacji" obecnego kryzysu związanego z kwestią praworządności w Polsce. Podkreślił, że UE ma teraz przed sobą inne wyzwania, takie jak prace nad nowym budżetem Wspólnoty.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Porozumienie Polska-KE coraz bliżej? Timmermans mówi o "postępach", MSZ - o "oczekiwaniach"

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Wydział Radia i Telewizji z Grand Prix w konkursie na przestrzeń publiczną

uniwersytet śląski / By Marta Rejmund - Praca własna, CC BY-SA 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21564879

  

Nowa siedziba Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach otrzymała nagrodę główną w konkursie na najlepszą przestrzeń publiczną woj. śląskiego, zrealizowaną w ub. roku.

Coroczny konkurs promujący m.in. rozwój i zmianę przestrzeni publicznej organizowany jest przez urząd marszałkowski woj. śląskiego oraz katowickie oddziały Stowarzyszenia Architektów Polskich i Towarzystwa Urbanistów Polskich. Do obecnej, 19. edycji wpłynęło 27 zgłoszeń z 18 gmin.

Nagrody wręczono we wtorek w Katowicach. Jury, które tworzą marszałek woj. śląskiego oraz członkowie wojewódzkiej komisji urbanistyczno-architektonicznej, przyznało je inaczej, niż w poprzednich latach – bez podziału na kategorie.

Przewodniczący wojewódzkiej komisji urbanistyczno-architektonicznej prof. Krzysztof Gasidło ocenił, że na przestrzeni kilku ostatnich lat poziom zgłaszanych do konkursu realizacji wyrównał się – w górę.

Dbałość o przestrzeń publiczną staje się tak powszechna, że jest naprawdę dużą satysfakcją oglądać te realizacje, patrzeć jak w skali lokalnej powstają realizacje, które zaspokajają potrzeby mieszkańców i wzbogacają przestrzeń naszego województwa

- powiedział.

Nagrodę marszałka woj. śląskiego jury przyznało siedzibie WRiTV Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Obiekt w ścisłym centrum Katowic, w zdegradowanym kwartale ulic: Pawła-Wodna-Górnicza, powstał na podstawie projektu barcelońskiego biura BAAS oraz Grupy 5 Architekci z Warszawy. Na etapie wykonawczym do tych pracowni dołączyło jeszcze biuro Małeccy z Katowic.

Nagrodę przyznano „za twórczy wkład w rewitalizację śródmieścia Katowic, przeprowadzony z szacunkiem dla zastanego dziedzictwa tej części miasta, za zachowanie +śląskich klimatów+, czyli za współistnienie i połączenie tradycji lokalnego budowania z nowoczesnymi światowymi standardami projektowania architektonicznego, a także za ujmującą prostotę i elegancję architektonicznych środków wyrazu”.

Wyróżnienie marszałka przyznano rewitalizacji zabytkowych budynków Łaźni Głównej i Stolarni wraz z przyległym terenem dawnej kopalni Katowice (budową niezbędnej infrastruktury) na potrzeby Muzeum Śląskiego w Katowicach. Projektanci: P.A. Nova i Euroartis otrzymali je za „promocję śląskiego dziedzictwa industrialnego poprzez kontynuację działań rewitalizacyjnych dotyczących historycznej architektury poprzemysłowej oraz za twórcze współistnienie ze współczesną zabudową Muzeum Śląskiego”.

W trwającym przez cały lipiec br. plebiscycie internautów, najwięcej punktów zebrała rewitalizacja kompleksu wypoczynkowego Stawiki, (projektanci: Ryszard Tojka i PW ETA).

Zarząd woj. śląskiego przyznaje projektantom nagrodzonych realizacji nagrody finansowe. Przewidzianą pulę w wysokości 60 tys. zł w tym roku w całości przyznano twórcom projektu Wydziału Radia i Telewizji.

Podczas uroczystości ogłoszono również laureatów 24. konkursu na Architekturę Roku Woj. Śląskiego 2017. Organizuje go katowicki oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich. Grand Prix otrzymał Dom w Będzinie (Jojko+Nawrocki Architekci), który nagrodzono także w kategorii domu jednorodzinnego.

Nagrody za najlepszy obiekt roku i za najlepsze wnętrze przyznano Wydziałowi Radia i Telewizji. W kategorii Dzieło Eksportowe Śląskich Architektów nagrodę otrzymało Centrum Administracyjne Gminy Wielka Wieś (OVO Grąbczewscy). Nagroda dla młodego twórcy trafiła do Pawła Barczyka.

Wyróżnienia w kategorii obiekt otrzymały: Stadion Śląski – zadaszenie (GMP Architekten i RS-Architekci), Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach (OVO Grąbczewscy) i Przedszkole w Żorach-Kleszczówce (zespół Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Katarzyna Mazurek, Alina Kudla). Wyróżnienie w kategorii wnętrze przyznano szpitalowi Geomedical w Katowicach (biuro ucees). Wyróżnienie w kategorii młodego twórcy dostała pracownia MMOA.

Nowy budynek Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego nawiązuje do tradycyjnej śląskiej architektury i charakterystycznej czerwonej cegły. Jego specyfiką jest wtłoczenie między stare kamienice i połączenie nowej zabudowy z istniejącą. Częścią fasady jest historyczna ceglana elewacja dawnej fabryki żarówek, którą uzupełnia ażurowa konstrukcja z pustaków ceramicznych.

Obiekt, którego powierzchnia wynosi 4,8 tys. m kw., mieści się w pobliżu obecnego kampusu uniwersyteckiego, przy ul. św. Pawła. Budynek zaprojektowano na planie prostokąta z wewnętrznym atrium. W zależności od strony jest on jedno-, dwu- i czterokondygnacyjny (nie licząc podziemnego parkingu).

Wokół niezadaszonego dziedzińca zlokalizowane są główne pomieszczenia wydziału: sala projekcyjno-filmowa i dwukondygnacyjne studio filmowe otoczone m.in. pracownią montażu, dźwięku, reżyserką czy przechowalnią sprzętu filmowego. Na pierwszym piętrze znajdują się pracownie fotograficzne, atelier z wyjściem na taras i ciemnia. Kolejne piętra to głównie sale wykładowe i pomieszczenia biurowe.

Projekt Wydziału RiTV zdobył już m.in. Grand Prix Nagrody Roku SARP oraz nagrodę Bryła Roku 2017.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, pap

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl