Alkotubkowa putinada – wszystkie wojny szeryfa Donalda » więcej w Gazecie Polskiej! CZYTAJ TERAZ »

Zimowa dieta pełna warzyw? To nie żart!

Wiosenne i letnie miesiące rozpieszczają nas ogromem świeżych warzyw i owoców. Chrupiący szczypiorek, wyrazista rzodkiewka, wykwintne szparagi, pachnące słońcem pomidory i ogórki… Wymieniać można długo! Nie oznacza to jednak, że zimą jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki i przetwory, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Istnieją warzywa, które właśnie o tej porze roku smakują i prezentują się na talerzach najlepiej. Najwyższa pora docenić smak i wszechstronność jarmużu oraz brukselki.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Martina Janochová/pixabay.com/service/license/

My się zimy nie boimy! Po wielu miesiącach dostępności świeżych produktów na straganach i w warzywniakach większość z nas miała okazję przekonać się, że zakupy warto robić zgodnie z kalendarzem. Po letnim urodzaju, jesienią nadal mogliśmy cieszyć się wybornymi przysmakami. Zima jednak również ma swoje atuty. Zamiast zaopatrywać się w warzywa, które straciły już swój smak i urok, warto zerknąć w stronę być może niedocenianych, ale wciąż wyśmienitych - jarmużu i brukselki. Nawet w najmroźniejszych miesiącach można jeść świeżo, smacznie i różnorodnie.

Jarmuż – odstraszy przymrozki!

To warzywo powinno pojawiać się w jadłospisie wszystkich smakoszy, którym zależy na obecności świeżej zieleniny na talerzach. Należący do rodziny roślin kapustnych jarmuż cechuje się chrupkimi, karbowanymi liśćmi. Najczęściej używane w kuchniach są odmiany o głębokim, zielonym kolorze, lecz można trafić również na liście z odcieniami fioletu i brązu. Co ze smakiem? Jarmuż charakteryzuje się delikatną goryczką, która znika po pierwszych przymrozkach. Niskie temperatury są więc nam bardzo na rękę! Do czego wykorzystać to oryginalne warzywo? Stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świetnie sprawdza się na surowo jako składnik sałatek oraz koktajli. Z jego udziałem przygotujecie pierwszorzędne pesto, którym urozmaicicie swoje kanapki, dania mięsne czy makaronowe. W tym wydaniu koniecznie połączcie jarmuż z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Na gorąco też smakuje znakomicie, a przy okazji może stać się ważnym sprzymierzeńcem zabieganych szefów kuchni. Nie trzeba go długo gotować, zwykle wystarcza kilkuminutowe blanszowanie lub podsmażanie. Warto dorzucać go do warzywnych kremów, omletów albo potraw na bazie kaszy i ryżu. W chłodne dni i wieczory skorzystajcie z pomysłu na zupę z soczewicą i jarmużem, która jest niezbitym dowodem na to, że zimowe menu może być naprawdę inspirujące.

PRZEPIS na zupę z soczewicą i jarmużem
Czas przygotowania: 35 minut 
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 200 g marchewki
• 1 cebula
• 1 cukinia
• 3 ząbki czosnku
• 500 ml wody
• 1 kostka Rosołu wołowego
• 300 g pomidorów krojonych z puszki
• 1 łyżeczka Oregano
• 1 łyżeczka Tymianku
• 400 g czerwonej soczewicy
• 100 g jarmużu
• olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchewkę i cukinię.
2. Rozgrzej olej i podsmaż marchew oraz cebulę. Osobno podsmaż cukinię. Na koniec dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż jeszcze przez chwilę. Cukinię odłóż na bok.
3. Do całości wlej wodę, wrzuć pomidory oraz wsyp przyprawy i kostkę Rosołu wołowego.
4. Dodaj soczewicę. Wszystko razem gotuj bez pośpiechu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
5. Do miękkiej soczewicy dorzuć cukinię oraz porwane listki jarmużu. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Brukselka – warzywo dla smakoszy

To jedno z tych warzyw, do których trzeba dorosnąć. Dla wielu osób brukselka pozostaje spożywczym koszmarem z czasów dzieciństwa, lecz całkiem niesłusznie. To kapitalny sposób na wzbogacenie swojego zimowego menu, grunt, by wiedzieć, jak ją umiejętnie przyrządzić. Okrągłe brukselki, przypominające kapustę w wersji mini, smakują wybornie, lecz tym, co może do nich zniechęcać, jest charakterystyczny zapach. Jak się go pozbyć? Brukselkę należy gotować krótko i bez pokrywki. Do wody można dodać odrobinę mleka, by wyeliminować ryzyko pojawienia się gorzkiego posmaku. Prawda, że instrukcja obsługi brukselki nie jest skomplikowana? Można więc z dużą pewnością siebie zabierać się za gotowanie. Warzywo doskonale nadaje się do różnego rodzaju zup jarzynowych i w takim wydaniu jest najczęściej jadana. Pora na urozmaicenie! Bardzo dobrze smakuje polana roztopionym masłem. Warto wykorzystać również kombinację masła i zarumienionej bułki tartej, z którą zwykle serwuje się kalafiory czy fasolkę szparagową. Brukselkę można dusić w sosie śmietanowym, koniecznie z dodatkiem czosnku i majeranku. Jej smak fantastycznie podkreślają pikantne dodatki, w tym chili. 

PRZEPIS na sałatkę na ciepło z brukselką 
Czas przygotowania: 35 minut 
Ilość porcji: 3
Składniki:
• 100 g kaszy gryczanej
• 300 g świeżej brukselki
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe
• 1 cebulka dymka
• 100 g czerwonych winogron
• 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj kaszę według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
2. Obierz brukselkę na pojedyncze listki, a następnie umyj je oraz winogrona. Kulki owocu poprzekrawaj na pół. Cebulę dymkę pokrój w plasterki.
3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim dymkę i listki brukselki. Gotowe, przełóż do miski.
4. Opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe połącz z trzema łyżkami wody i olejem.
5. Na koniec wymieszaj kaszę gryczaną z sosem sałatkowym, winogronami oraz brukselką. 

Zimowe gotowanie

Jak widać, również zimą można zgłębiać różnorakie kulinarne tajemnice. Efekty poszukiwań nowych produktów i receptur będą wyśmienite! To doskonały pretekst do tego, by poznać lepiej brukselkę i jarmuż. Należy jednak zadbać o to, by na talerzach było jak najbardziej kolorowo, więc nie miejcie oporów przed łączeniem ich z innymi produktami. Doskonałą bazą potraw są wszelkiego rodzaju kasze. Gryczana fantastycznie łączy się z warzywnymi sosami i wzbogaca posiłek swoim charakterystycznym smakiem oraz aromatem. Wolicie łagodniejsze nuty? Postawcie na kaszę bulgur lub swojski pęczak. Czerwony ryż też apetycznie wygląda na talerzach. Podstawy już mamy, więc co dalej? Warzyw nigdy za wiele! Mimo że dynia kojarzy się głównie z jesiennymi frykasami, włączcie ją do jadłospisu również wtedy, gdy ostatnie liście spadną z drzew. Do tej pory nie próbowaliście batatów albo topinamburu? To idealna okazja! Weźcie pod uwagę rośliny strączkowe, które bez problemu można długo przechowywać, np. soczewicę lub ciecierzycę. Jeśli szukacie pomysłu, jak połączyć tego typu składniku w jedną spójną i smakowitą całość, sięgnijcie po nasz przepis na zapiekankę z warzyw. Chłodne miesiące to idealny czas na to, by schować się w kuchni i do woli mieszać, kombinować, próbować nowych smaków!

PRZEPIS na zapiekankę z warzyw
Czas przygotowania: 40 minut 
Ilość porcji: 6
Składniki:
• 2 bakłażany
• 200 g czerwonej soczewicy
• 1 opakowanie Fix Curry warzywne
• 600 g słodkich ziemniaków
• 1 łyżka Przyprawy do ziemniaków
• 1 cebula
• 1 łyżka kaszy kukurydzianej
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana umyj i pokrój w kawałki o wielkości około 2 cm. Cebulę pokrój drobno w kosteczkę. Oliwę z oliwek rozgrzej w szerokim rondelku. Podsmaż wszystkie warzywa.
2. Do całości wsyp soczewicę oraz wlej szklankę wody. Gotuj około 15 minut do miękkości soczewicy. Pod sam koniec gotowania dodaj Fix Curry warzywne i dokładnie połącz składniki.
3. Ziemniaki umyj i pokrój je w kostkę wielkości około 2 cm. Gotuj, aż do miękkości, a następnie odcedź, posyp Przyprawą do ziemniaków i ugnieć na puree.
4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż usmażone bakłażany z soczewicą. Na górze rozsmaruj grubą warstwę puree.
5. Wszystko posyp kaszą kukurydzianą i zapiekaj przez 15 minut.

 



Źródło: niezalezna.pl, infowire.pl, knorr.pl

 

#dieta #jedzenie #przepisy #kulinaria #styl życia #kuchnia #brukselka #jarmuż

ms