Miażdżyca może skończyć się zawałem serca, udarem mózgu. Można jej zapobiec stosując dietę o niskiej zawartości cholesterolu. Niskotłuszczowa dieta i ruch mogą obniżyć poziom cholesterolu o 10 %.
Należy przejść na dietę niskotłuszczową, zwiększając ilość warzyw i owoców w menu, zrzucając nadwagę, systematycznie uprawiając sport, unikając stresów, alkoholu i kofeiny oraz rezygnując z palenia papierosów. Dieta polega na ograniczeniu tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterolu oraz cukrów prostych.
Znaczną rolę w zmniejszaniu stężenia cholesterolu, triglicerydów i cukru we krwi odgrywa błonnik pokarmowy, a zwłaszcza jego frakcja rozpuszczalna (pektyny, gumy, śluzy), który zawarty jest głownie w owocach, warzywach i zbożach, głównie w owsie (płatki owsiane).
Czynnik miażdżycowy stanowią cukry proste, których gwałtowny rozkład powoduje uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych, dlatego też w diecie przeciwmiażdżycowej zaleca się ich ograniczenie.
Hamujący wpływ na rozwój miażdżycy mają także związki antyoksydacyjne : witamina E, witamina C oraz beta-karoten. Zaleca się więc zwiększenie spożycia warzyw zielonolistnych oraz koloru czerwonego, żółtego i pomarańczowego, np. marchwi, dyni, papryki, owoców, orzechów i kiełków pszenicy.
Najbardziej polecaną dietą w leczeniu dietetycznym pacjentów ze zwiększonym ryzykiem incydentów wieńcowych jest dieta śródziemnomorska, która charakteryzuje się spożyciem dużej ilości owoców, warzyw, produktów zbożowych z pełnego ziarna, nasion roślin strączkowych, oleju z oliwek oraz umiarkowanym spożyciem ryb, mleka, jogurtów i białego sera oraz małym spożyciem mięsa.
Mleko i jego przetwory warto spożywać o obniżonej do 2 proc. zawartości tłuszczu. Ze śmietany, masła, margaryny i tłustych serów żółtych i topionych watro zrezygnować.
Mięso i wędliny wybieramy chude (z indyka, kurczaka, królika i cielę-ce). Unikamy mięsa gęsi, kaczki, wieprzowiny i podrobów. Z drobiu usuwamy skórkę. Mięso gotujemy, duśmy bez obsmażania, pieczemy w folii, na ruszcie. Nie smażmy (zwłaszcza w panierce, która jak gąbka pochłania tłuszcz). Unikamy pasztetów, salcesonu, konserw mięsnych.
Ryby
Nie jemy zbyt często np. węgorza, śledzi, siei, sielawy, tuńczyka, nato-miast jadaj co najmniej dwa razy w tygodniu np. filet z dorsza, lina, ło-sosia morskiego, sandacza. Przyrządzamy ryby z rusztu lub gotowane na wodzie i na parze.
Zalecane są chude ryby (sandacz, szczupak, lin dorsz, karmazyn) oraz tłuste ryby morskie.
Produkty zbożowe: pieczywo ciemne, kasze, płatki owsiane i ciemne makarony.
Owoce i warzywa
Jemy nawet do 2 kg dziennie. Są bogate w witaminy i błonnik. Błonnik, zwłaszcza ten rozpuszczalny w wodzie, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Jemy wszystkie owoce z ograniczeniem ilościowym owoców bardzo słodkich.
Tłuszcze
Używamy olejów roślinnych najlepiej do potraw na surowo. Unikamy smalcu, słoniny, masła, margaryny. Zaleca się spożywanie olejów ro-ślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy).
Natomiast oleje, takie jak: słonecznikowy, sojowy, winogronowy, olej z wiesiołka, z dzikiej róży będące źródłem kwasów z grupy omega 6 można i można je wykorzystać także do spożycia na surowo, w sałatkach i surówkach. Dobrym źródłem kwasów nienasyconych są: siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy włoskie.
Zalecane produkty:
Grejpfrut – obniża poziom cholesterolu, zawiera dużo witaminy C i beta-karotenu oraz kwas galakturonowy rozpuszczający złogi w tętnicach, cofający zmiany miażdżycowe.
Cebula zawiera kwercetynę, a czosnek ajoen. Są to substancje o działaniu przeciwkrzepliwym, obniżające ciśnienie krwi i poziom choleste-rolu.
Karczochy (jadalne, miękkie dno kwiatowe) – korzystnie wpływają na przemianę tłuszczową.
Czerwone winogrona – zawierają roztwerator, substancję zapobiegającą zlepianiu płytek krwi.
Czarna herbata – zawiera również kwercetynę zapobiegającą odkładaniu się cholesterolu
Zielona herbata – obniża ciśnienie krwi, ma właściwości antyoksydacyjne.
Kora wierzby – herbata z połowy łyżeczki takiej kory zawiera około 100 mg salicylanów, które są ziołowym prekursorem kwasu acetylosalicylowego. Może więc zastąpić codzienną profilaktykę zakrzepów krwi będących częstą przyczyną zawałów serca, udarów mózgu i zatorów w innych narządach.
Pomidory, a zwłaszcza żółta, galaretowata substancja otaczająca pestki obniża, podobnie jak osławiona kwas acetylosalicylowy, aktywność płytek krwi, biorących udział już w początkowej fazie procesu tworzenia zakrzepów krwi. Ilość tej substancji zawarta w czterech pomidorach powoduje aż 70% spadek tejże aktywności, nie zwiększając – w przeciwieństwie do kwasu acetylosalicylowego – ryzyka krwotoków.
Kakao i czekolada – zawarte w nich polifenole zmniejszają aktywność „złego” LDL-cholesterolu, a spośród nich, obecne w kakao rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając w nich przepływy. Spada we krwi aktywność związków biorących udział w tworzeniu zakrzepów i rośnie zdolność antyoksydacyjna krwi, oddziaływując korzystnie na serce i jego naczynia.
Głóg – preparaty z głogu usprawniają dopływ krwi do serca.
Oczywiście wszystkie te produkty należy spożywać w umiarkowanej, zgodnej z zasadami racjonalnego żywienia ilości i z niczym nie można przesadzać.
Aktywność ruchowa
Zajęcia ruchowe, które wywierają wpływ na poziom LDL: spacer w tempie 4,5 km/godz.; jazda na rowerze; szybki taniec towarzyski; gra w badmintona; jazda na łyżwach; tenis; aerobik; jazda na nartach; pływanie; bieganie w tempie 9,5 km/godz.