Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Poluzowania w branży hotelarskiej. SPRAWDŹ jak działać będą teraz hotele i pensjonaty

Jednorazowe maseczki i rękawiczki dla personelu oraz ścisłe wykluczenia niektórych powierzchni, takich jak wspólne sale telewizyjne, pokoje zabaw, baseny, sauny czy dyskoteki - takie wytyczne znajdują się w zbiorze opublikowanym przez Ministerstwo Rozwoju. Przedstawiamy poradnik dla klientów i właścicieli hoteli i pensjonatów.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
pixabay.com

W środę premier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że 4 maja otworzone zostaną m.in. hotele i miejsca noclegowe. Jak podało w informacji Ministerstwo Rozwoju, celem wdrażanych procedur jest zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników i gości hoteli czy pensjonatów. Na na naszym portalu przedstawialiśmy już wytyczne dotyczące galerii handlowych, teraz przybliżamy branżę hotelarską.

Pracownicy

Resort proponuje zwiększyć odległości między pracownikami i zachować bezpieczeństwo pracy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa (w zakładach pracy minimum 1,5 m). Ponadto, tak podzielić zmiany w pracy, by zwiększyć bezpieczeństwo pracowników przebywających w danym momencie na terenie np. hotelu. W swoich wytycznych MR proponuje też zmniejszenie liczby pracowników korzystających w tym samym czasie ze wspólnych obszarów - np. stołówki pracowniczej, szatni itp.

W pomieszczeniach tych zaleca się, aby liczba osób z nich korzystających umożliwiała zachowanie dystansu społecznego min. 2 m

- czytamy.

Ministerstwo zaleca także wyposażenie obsługi hotelu/obiektu/pensjonatu w środki ochrony indywidualnej, w tym maski lub przyłbice, rękawiczki oraz środki do dezynfekcji rąk, a także nieprzemakalne fartuchy z długim rękawem, do użycia w razie potrzeby, a - tam gdzie jest to możliwe - wykorzystywanie do komunikacji m. in. telefonów, poczty elektronicznej itp.

Wprowadzono także wiele zaleceń dla pracowników takich ośrodków. Proponuje się im aby:

  • przed rozpoczęciem pracy, tuż po przyjściu obowiązkowo umyć ręce wodą z mydłem
  • nosić osłonę nosa i ust, ewentualnie przyłbicę oraz rękawice ochronne podczas wykonywania obowiązków
  • zachować bezpieczną odległość od rozmówcy i współpracowników (rekomendowane są 2 metry)
  • regularnie często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją znajdującą się przy umywalce i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60 proc.)
  • podczas kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką - jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce
  • starać się nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu
  • dołożyć wszelkich starań, aby stanowiska pracy były czyste i higieniczne, szczególnie po zakończonym dniu pracy
  • pamiętać o dezynfekcji powierzchni dotykowych jak słuchawka telefonu, klawiatura i myszka, włączniki świateł czy biurka
  • regularnie (kilka razy w ciągu dnia) czyścić powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci, np. klamki drzwi wejściowych, poręcze, blaty, oparcia krzeseł
  • unikać dojazdów do pracy środkami komunikacji publicznej, jeżeli istnieje taka możliwość.

Szczególną troskę o pracowników z grup bardziej narażonych na ryzyko epidemiczne - jeśli to możliwe nie angażowanie w bezpośredni kontakt z klientem osób powyżej 60 roku życia oraz przewlekle chorych

- napisano ponadto.


Pomieszczenia

Resort w wytycznych wskazuje na zapewnienie, w miarę możliwości, wietrzenia nieklimatyzowanych pomieszczeń.

Ograniczenie do niezbędnego minimum spotkań i narad wewnętrznych; spotkania powinny być przeprowadzane przy otwartych oknach z zachowaniem rekomendowanych przez służby sanitarne odległości pomiędzy osobami (minimum 2 m); preferowany kontakt telefoniczny oraz mailowy

 - czytamy.

Dodano także, że zaleca się ograniczenie korzystania przez pracowników z przestrzeni wspólnych, w tym: wprowadzenie różnych godzin przerw, zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. poprzez rozłożenie przerw na posiłki).

Maksymalna liczba klientów mogących jednocześnie przebywać w danej części obiektu musi znajdować się w widocznym miejscu przy wejściu na obiekt. Właściciel zapewnić musi dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk dostępne dla gości, a w szczególności przy wejściach na teren obiektu, w obszarze recepcji, przy wejściu do wind, punktów gastronomicznych oraz przy wyjściu z toalet.


Klienci

Ministerstwo Rozwoju rekomenduje zapewnienie możliwości zakupu maseczek ochronnych w recepcji oraz wywieszenie w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych instrukcji dot. mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji - instrukcji prawidłowej dezynfekcji rąk. Ponadto, zapewnienie sprzętu i środków oraz monitorowanie codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem dezynfekowania powierzchni dotykowych - poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów w pomieszczeniach pracy i w pomieszczeniach do spożywania posiłków należy przestrzegać wymaganego dystansu przestrzennego między personelem a gośćmi (minimum 2 metry).

Resort zaleca ograniczenie do minimum czasu przebywania gościa przy recepcji i ustalenie i kontrolę maksymalnej liczby gości w hotelu/obiekcie/pensjonacie. Liczbę możliwych do przyjęcia gości określono jako liczba dostępnych pokoi razy dwie osoby.

Zaleca się wyłączenie z użytkowania pomieszczeń takich jak: wspólne sale telewizyjne, pokoje/sale zabaw dla dzieci, baseny, sauny, dyskoteki. 

Podano także bardzo dokładne wytyczne dotyczące sprzątania i dezynfekowania powierzchni po klientach (pełen wykaz działań dostępny jest tutaj). Zalecono, w miarę możliwości, systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń. Dezynfekowane mają być też po każdym użyciu sprzęty, takie jak rowery czy kajaki.

Restauracje i bary w hotelach czy pensjonatach pracują w reżimie sanitarnym - z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu. Mają możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.

 

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP, Ministerstwo Rozwoju

#pensjonat #Mateusz Morawiecki #obostrzenia #branża hotelarska #hotele

redakcja