Na pewno mieszkańcom Kraju Kwitnącej Wiśni pomagają geny. Badania sugerują, że Japończycy żyją dłużej dzięki genowi DNA 5178 i genotypowi ND2–237Met. Ale z pewnością do długowieczności przyczynia się również zbilansowana dieta. Przede wszystkim Japonki się nie objadają. Jak twierdzi Naomi Moriyama, współautorka książki pt. „Japonki nie tyją i nie starzeją się – sekrety tokijskiej kuchni mojej Mamy”, mieszkanki Kraju Kwitnącej Wiśni jedzą aż o jedną trzecią mniej kalorii niż Europejki czy Amerykanki. Każdy, kto choć raz kosztował kuchni japońskiej, delektował się pięknie udekorowanymi, ale miniaturowymi daniami. Ten rozmiar mini ma sens – pomaga w zachowaniu umiaru.
Japonia ma najniższy wskaźnik otyłości wśród krajów rozwiniętych. Naomi Moriyama uważa, że Japonki są zdrowe i żyją dłużej nie tylko dzięki genom i dyscyplinie w jedzeniu, ale i temu, co stanowi podstawę diety.
Więcej w "Gazecie Polskiej Codziennie".