Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Powstają pierwsze w tym roku miody. Uwaga na ceny!

W woj. warmińsko-mazurskim pszczelarze wykręcają pierwsze w tym roku miody - wielokwiatowe i rzepakowe. Szef wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk przyznaje, że zbiory są dobre, ale należy się liczyć ze wzrostem cen miodu.

Myriams-Fotos/pixabay.com/service/license/

W warmińsko-mazurskich pasiekach trwają zbiory pierwszych w tym roku miodów - wielokwiatowych wiosennych i rzepakowych. 

Chłodna wiosna, zimny i deszczowy maj nie zaszkodziły pszczołom. Gdy buchnęło ciepło, owady nadrobiły zimne dni i zbiory miodu są przyzwoite.
- powiedział szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk. 

Dodał, że ponieważ wiosenne miody szybko się krystalizują, pszczelarze muszą je szybko zbierać. W przeciwnym razie miód skrystalizuje się w ramkach umieszczonych w ulach.

Prawdziwe miody wiosenne muszą się krystalizować i to szybko. Taka jest ich właściwość i już. Jeśli miód podawany jako wiosenny jest tygodniami ciekły, to znaczy, że nie jest to miód prawdziwy.
- powiedział Zysk.

Po pierwszych wiosennych kwiatach i rzepakach w następnej kolejności pszczoły będą wytwarzały miód spadziowy. 

W tym roku obserwujemy spadź na krzewach, drzewach, jest szansa na tego rodzaju miód. Następne będą akacje, choć niestety miód akacjowy na Warmii nie za bardzo się udaje.
- powiedział Zysk.

Pszczelarze na Warmii sprzedają wiosenne miody w słoikach o pojemności 0,9 litra za 35 zł. To o 5 zł drożej niż przed rokiem.

Moim zdaniem kolejne miody będą sprzedawane za 40 zł za słoik, a niektóre nawet za 45 zł. Niestety bardzo wzrastają ceny sprzętu potrzebnego w pasiekach. Te narzędzia są stalowe, a jak wiadomo ceny stali szybko rosną. Rosną też ceny żywności, koszty utrzymania, a sprzedaż miodu jest częścią pracy pszczelarzy.
- powiedział Zysk.

W pasiekach na Warmii pszczelarze obserwują już pierwsze rójki rodzin pszczelich, tzn. matki wyprowadzają z ula część pszczół, by założyć nową pszczelą rodzinę. Pszczelarze łapią takich „uciekinierów” i osadzają w kolejnych ulach, by w ten sposób powiększyć pasiekę. 

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#miód #kulinaria #kuchnia #pszczelarze #ekologia

Mariola Łukawska