Opuncja figowa to, rosnąca w Meksyku, odmiana jadalnego kaktusa. Jeść można zarówno jej owoce, liście i kwiaty. Najczęściej stosowane są jej owoce, które wypełnione są soczystym miąższem i małymi ziarenkami. Ale każda z części tej rośliny zawiera cenne składniki, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie oraz sylwetkę. Jakie właściwości posiada opuncja? Dlaczego warto wprowadzić ją do diety?
Czym jest opuncja? Opuncja to roślina zaliczana do rodziny kaktusowatych. Występuje głównie w Ameryce Północnej i Południowej. Opuncja to kaktus jadalny o spłaszczonych pędach pokryty woskowatą skórką i kolcami chroniącymi roślinę przez nadmierną utratą wody i zwierzętami. Może on osiągać wysokość nawet do 5 metrów. Owoc opuncji stanowi jajowata lub owalna jagoda. Przybiera ona różne kolory, od zielonego po czerwony, a jej miąższ zawiera liczne ziarenka.
Owoce, liście oraz kwiat opuncji są jadalne. Sam owoc w 90% składa się z wody, natomiast jego sucha masa zawiera m.in. węglowodany oraz rozpuszczalną frakcję błonnika, czyli pektynę i B-glukany. Poza tym opuncja figowa to bomba, pełna witamin i składników mineralnych! Pestki, owoce, liście czy jej kwiat spożywać można na różne sposoby.
Owoc opuncji figowej zawiera duże ilości:
• witaminy C,
• witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B2),
• beta-karotenu,
• witaminy E.
Dodatkowo owoce opuncji figowej bogate są w składniki mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i sód oraz związki fenolowe.
Dzięki dużej zawartości frakcji błonnikowej, owoce opuncji figowej znajdują zastosowanie we wspomaganiu utrzymania prawidłowej masy ciała.
Pektyny i beta-glukany obecne w owocach opuncji przyczyniają się do obniżenia poziomów złego cholesterolu we krwi oraz wpływają pozytywnie na stężenie glukozy we krwi (pobudzenie wydzielania insuliny przez trzustkę).
Jeden z flawonoidów stanowiących ponad połowę tych związków w owocu opuncji figowej ma właściwości przeciwdepresyjne.
Opuncja figowa działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Nie działa toksycznie na organizm.
Opuncja figowa:
• ochrania układ nerwowy,
• zapobiega cukrzycy,
• pobudza laktacje,
• obniża poziom cholesterolu we krwi,
• zapobiega chorobom serca,
• neutralizuje wolne rodniki, a przez to opóźnia procesy starzenia,
• wspiera odporność organizmu,
• usprawnia pracę jelit,
• jest stosowana w terapii marskości wątroby,
• poprawia wygląd skóry,
• łagodzi reumatyzm (okłady z opuncji figowej).
Figa kaktusowa jest źródłem jadalnych, soczystych owoców o słodkim smaku. W ich wnętrzu znajdują się liczne nasionka. Wiele osób zastanawia się jak jeść opuncje figową? Warto wiedzieć, że jej owoce najlepiej smakują na surowo. Nadaje się jednak też do smażenia, duszenia czy przygotowania przetworów. Miąższ może służyć za dodatek do jogurtu, sałatki owocowej czy innych deserów. W Meksyku z owoców wytwarza się także różnego rodzaju alkohole. Miąższ figi służy również do produkcji galaretek, dżemów i konfitur. Ciekawym dodatkiem do diety może być także sok z opuncji, natomiast smacznym elementem śniadania może być również herbata z opuncją, np. zielona.