Jakie właściwości lecznicze posiadają śliwki?
Śliwki mają wspaniałe właściwości dla układu pokarmowego. Regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Owoc ten posiada dużą ilość błonnika, dlatego też śliwki są dobre na zaparcia. W połączeniu z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny działają oczyszczająco na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.
Z kolei systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie lub picie szklanki kompotu z suszu ureguluje pracę przewodu pokarmowego.
Śliwki: wartość odżywcza i kaloryczność
Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Świeże śliwki mają około 46 kcal w 100 g, a średnia ilość węglowodanów w porcji owoców wynosi od 12 do 14,6 g. Pod względem kalorii śliwki suszone mają go najwięcej – w 100 g jest aż 360 kcal!
Śliwki nie są bogate w witaminę C, jednocześnie jednak zawierają witaminę A i rzadko występującą w owocach witaminę E, dzięki czemu uznawane są za cenne przeciwutleniacze.
Owoce zawierają również składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Z koli, jeżeli dodamy suszoną śliwkę do ciężkostrawnych potraw, takich jak bigos czy pieczeń, poprawimy ich smak i nie będzie nam dokuczała niestrawność. Wszystko to dzieje się za sprawą zawartych w owocach związkom zasadotwórczym, neutralizującym nadmiar kwasów trawiennych.
Właściwości śliwek suszonych
Jeśli chodzi o śliwki suszone to ich susz jest aż pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A i błonnika niż świeże owoce. Suszone śliwki są zalecane wegetarianom w diecie, gdyż są bardzo bogate w żelazo i fosfor.
Są pewne minusy suszonych śliwek są one ponad 5 razy bardziej kaloryczne niż świeże. Śliwki suszone z pestką zawierają aż 267 kcal w 100 g.
Jakie są odmiany śliwek?
Na świecie występuje ponad 6000 odmian śliwy domowej. Każda z nich to krzyżówka dzikich śliw: lubaszki (mirabelki), ałyczy i tarniny.
Owoce dzielimy patrząc na kształt i wielkość: mirabelki, renklody, węgierki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Mamy też podział na deserowe idealne do robienia przetworów, należą do nich: althana, zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka oraz inne odmiany, takie jak herman, kirka, brzoskwiniowa i królowa Wiktoria.
Śliwki są wykorzystywane do całej gamy przetworów: kompoty, dżemy, marmolada, powidła. Wykorzystuje się je w również do ciast, sorbetów, pierogów czy knedli, a nawet do robienia marynaty i sosów do wędlin.
Jak wysuszyć śliwki w domu?
Jeśli mamy w domu większy zapas śliwek, warto pomyśleć o ich zasuszeniu. Przydadzą się na te pory roku, w których świeżych śliwek raczej nie dostaniemy.
Do suszenia idealnie nadają się bardzo dojrzałe węgierki, u których skórka przy szypułce zaczyna się lekko marszczyć. Owoce należy zanurzyć na minutę we wrzątku, aby skórka stała się delikatniejsza. Rozkładamy je na sitach i przez dobę suszymy w piekarniku w temp. 60 st. C. Potem dosuszamy w przewiewnym miejscu przez kolejne 24 godziny. Do suszenia można też użyć specjalnych suszarek do warzyw i owoców.