Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Z półek sklepowych znikną chipsy i „fast foody”?! W życie wchodzi rozporządzenie KE

Batoniki, sosy, krakersy, margaryna - czy te produkty znikną wkrótce ze sklepowych półek? Od 2 kwietnia zacznie obowiązywać rozporządzenie Komisji Europejskiej, którego głównym zamiarem jest wykluczenie z żywności tzw. tłuszczów trans.

zdjęcie ilustracyjne / pexels.com/@Davner_Toledo

Dietetycy nie mają wątpliwości - tłuszcze trans należą do grupy najbardziej szkodliwych. Obficie używa się ich m.in. w fast foodach, ciastkach, margarynie, chipsach, krakersach i wielu innych.

Oczywiście w gamie tych produktów są i takie, które nie mają w swoim składzie szkodliwego składnika.

W kwietniu 2019 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie dotyczące ograniczenia izomerów trans kwasów tłuszczowych w jedzeniu (tzw. tłuszczów trans), innych niż te pochodzenia zwierzęcego.

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans dzielą się na dwie grupy - zwierzęce (zawierają je m.in. wołowina, mleko krowie, sery, masło) oraz przemysłowe, powstające w procesie częściowego utwardzania płynnych olejów roślinnych (zawierają je m.in. ciastka, batoniki, herbatniki, krakersy, chrupki, margaryna).

Rozporządzenie zaostrzy obowiązujące jeszcze regulacje.

Dopuszczalna zawartość w przemysłowych tłuszczów trans wyniesie 2 gramy na 100 gramów tłuszczu.

Po 2 kwietnia nie będzie można sprzedawać jedzenia przekraczającego limit. Ze sklepowych półek mogą zniknąć niektóre - wymieniane wyżej - produkty. Część z nich zapewne zmieni swój skład.

 



Źródło: PAP, niezalezna.pl

#żywność #jedzenie #chipsy #fast food

Albicla.com@OlekMimier