Seler naciowy to idealny składnik diet odchudzających i oczyszczających. Zawiera mało kalorii, a dużo witamin i minerałów (posiada aż 86 cennych składników).
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Napar z nasion selera obniża ciśnienie tętnicze i działa pozytywnie na system nerwowy. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Pobudza procesy trawienia, zapobiega w powstawaniu zaparć.
Sok z selera, odżywia również włosy, nadając im zdrowy wygląd, minimalizuje obrzęki, a także działa łagodząco w bólach spowodowanych artretyzmem, wpływa dobroczynnie na pracę nerek.
W nasionach oraz łodygach tego warzywa występuje także substancja uspokajająca, co wspiera leczenie nadciśnienia i chroni przed zawałem oraz udarem mózgu. Seler naciowy pomaga również zmniejszyć poziom cholesterolu, ale przede wszystkim znany jest jako skuteczna broń w walce z nadwagą.
Już w starożytności był uważany za afrodyzjak.
Jest coraz popularniejszy w polskiej kuchni. Spożywany w sosach, przecierach, zupach czy na surowo w postaci sałatek, staje się charakterystycznym dodatkiem wzmacniającym nasze zdrowie.