Grillowanie jest fantastycznym sposobem na odejście od kulinarnej rutyny. To okazja zarówno do wyruszenia poza cztery kuchenne ściany, jak i zmiany metody obróbki żywności oraz sięgnięcia po nowe receptury. Nie samymi kiełbaskami i karkówką kucharz żyje! Dania z rusztu to nie tylko mięsne przysmaki. Wegetariańskie frykasy nie muszą sprowadzać się wyłącznie do sałatki, podawanej wraz z daniem głównym. Choć zieleń dominuje w roślinnym jadłospisie, tym razem na grillu można spodziewać się wielu innych, równie apetycznych kolorów.
Dla niejednej osoby smak ziemniaków wyjętych prosto z ogniska jest bezkonkurencyjny. Przygotowanie ich na grillu staje się jednak znacznie wygodniejsze, a do tego daje większe pole manewru, jeśli chodzi o sposób podania i dodatki. Można przyrządzić je tradycyjnie – w mundurkach, ale atrakcyjniej prezentują się grillowane ziemniaki Hasselback z charakterystycznymi nacięciami, w które polecamy włożyć przyprawy, np. czosnek i słodką paprykę.
Oto najmodniejsze bulwy tego sezonu! Choć przypominają ziemniaki, ich smak jest słodszy. Świetnie komponują się przez to z pikantnymi przyprawami oraz gęstymi dipami, których nie powinno zabraknąć na stole podczas grillowania. W wariancie podstawowym wystarczy dodatek soli morskiej. Bardziej egzotycznie smakują z gałką muszkatołową albo za’atarem.
Smaczne warzywo nadaje się nie tylko do leczo! Możesz grillować ją w formie grubych plastrów lub potraktować jako składnik barwnych szaszłyków. By cieszyć się najlepszym smakiem, wybieraj młode egzemplarze. Cukinia doskonale komponuje się z curry, imbirem i świeżą kolendrą.
Mimo że można przyrządzać go podobnie jak cukinię, w polskich kulinariach cieszy się mniejszym wzięciem. Niech sezon grillowy będzie pretekstem do nadrobienia bakłażanowych zaległości. Układać na ruszcie można plastry warzywa, ale bardziej kusząco wygląda bakłażan przekrojony na pół. Do przyprawienia przydadzą się pikantna i wędzona papryka, tymianek oraz oregano.
To mniej oczywisty składnik grillowego menu, ale również warty uwagi! Do ułożenia na ruszcie najlepiej nadaje się zielona odmiana. Przed grillowaniem należy oderwać zdrewniałe końcówki i już można działać dalej. Sól, pieprz i oliwa to dodatki, które w zupełności wystarczą. Szparagi świetnie smakują z dipem paprykowym albo humusem.
Warto pamiętać o tym, że warzywa z grilla można łączyć, tworząc bardziej złożone i jeszcze smaczniejsze kompozycje. Roślinne szaszłyki z tofu przypadną do gustu także mięsożercom. Sałatki z grillowanymi warzywami cechują się ciekawszym, głębszym smakiem. Dla urozmaicenia jadłospisu możesz skorzystać również z przepisu na wegetariańskie wrapy, które są atrakcyjniejszą alternatywą dla potraw przyrządzanych na zwykłej patelni.