Ziemniaki
Dla niejednej osoby smak ziemniaków wyjętych prosto z ogniska jest bezkonkurencyjny. Przygotowanie ich na grillu staje się jednak znacznie wygodniejsze, a do tego daje większe pole manewru, jeśli chodzi o sposób podania i dodatki. Można przyrządzić je tradycyjnie – w mundurkach, ale atrakcyjniej prezentują się grillowane ziemniaki Hasselback z charakterystycznymi nacięciami, w które polecamy włożyć przyprawy, np. czosnek i słodką paprykę.
Bataty
Oto najmodniejsze bulwy tego sezonu! Choć przypominają ziemniaki, ich smak jest słodszy. Świetnie komponują się przez to z pikantnymi przyprawami oraz gęstymi dipami, których nie powinno zabraknąć na stole podczas grillowania. W wariancie podstawowym wystarczy dodatek soli morskiej. Bardziej egzotycznie smakują z gałką muszkatołową albo za’atarem.
Ilość porcji: 4
• 1 łyżeczka Delikatu przyprawy uniwersalnej
• 4 ząbki czosnku
• 4 gałązki świeżego rozmarynu
• 8 łyżek oliwy z oliwek
2. Posiekaj czosnek, a z gałązek rozmarynu strzep igiełki.
3. W naczyniu połącz czosnek, oliwę z oliwek, rozmaryn i Delikat przyprawę uniwersalną.
4. Plastry batatów pozostaw na 10 min w marynacie, a następnie grilluj z każdej strony, aż staną się rumiane. Pozostałą marynatą od czasu do czasu polewaj ziemniaczane krążki.
Cukinia
Smaczne warzywo nadaje się nie tylko do leczo! Możesz grillować ją w formie grubych plastrów lub potraktować jako składnik barwnych szaszłyków. By cieszyć się najlepszym smakiem, wybieraj młode egzemplarze. Cukinia doskonale komponuje się z curry, imbirem i świeżą kolendrą.
Bakłażan
Mimo że można przyrządzać go podobnie jak cukinię, w polskich kulinariach cieszy się mniejszym wzięciem. Niech sezon grillowy będzie pretekstem do nadrobienia bakłażanowych zaległości. Układać na ruszcie można plastry warzywa, ale bardziej kusząco wygląda bakłażan przekrojony na pół. Do przyprawienia przydadzą się pikantna i wędzona papryka, tymianek oraz oregano.
Szparagi
To mniej oczywisty składnik grillowego menu, ale również warty uwagi! Do ułożenia na ruszcie najlepiej nadaje się zielona odmiana. Przed grillowaniem należy oderwać zdrewniałe końcówki i już można działać dalej. Sól, pieprz i oliwa to dodatki, które w zupełności wystarczą. Szparagi świetnie smakują z dipem paprykowym albo humusem.
Zielone kombinacje
Warto pamiętać o tym, że warzywa z grilla można łączyć, tworząc bardziej złożone i jeszcze smaczniejsze kompozycje. Roślinne szaszłyki z tofu przypadną do gustu także mięsożercom. Sałatki z grillowanymi warzywami cechują się ciekawszym, głębszym smakiem. Dla urozmaicenia jadłospisu możesz skorzystać również z przepisu na wegetariańskie wrapy, które są atrakcyjniejszą alternatywą dla potraw przyrządzanych na zwykłej patelni.
Ilość porcji: 4
• 4 łyżki Sosu Samba
• 4 łyżki Sosu Czosnkowego z jogurtem
• 1 łyżeczka delikatu - przyprawy uniwersalnej
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 1 łyżka orzeszków piniowych
• 1 czerwona cebula
• 0,5 cukinii
• 1 ząbek czosnku
• 50 g wegetariańskiego twardego sera żółtego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 opakowanie kiełków
2. Na suchej i gorącej patelni upraż orzeszki.
3. Placki tortilli posmaruj sosem Samba. Na to wszystko nałóż porcję podsmażonych warzyw, wymieszanych z serem, prażonymi orzechami oraz kiełkami.
4. Wrapy ciasno zroluj i zawiń brzegi placków do środka tak, aby nie wydostało się z nich nadzienie.
5. Gotowe tortille upiecz na grillu. Podawaj przekrojone pod skosem z sosem czosnkowym.