Sałata zawiera zielony barwnik (chlorofil) wykazujący działanie bakteriobójcze, ochrania przed infekcjami. Działa odkwaszająco na organizm, a także poprawia trawienie. Sałata jest źródłem luteiny i zeaksantyny, silnych antyoksydantów, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Na rynku jest wiele rodzajów sałat. Obok popularnej od zawsze sałaty masłowej, bardziej trwała lodowa, dalej rukola, roszponka, cykoria czy rzymska. Więcej wartości odżywczych mają te, które są intensywnie zielone, ze względu na dużą zawartość chlorofilu.
Sałata jest lekkostrawna, w każdej postaci więc spożywać ją może naprawdę każdy. Jej odmiany różnią się wielkością, smakiem, kształtem, kolorem czy kruchością.
Najbardziej popularna jest sałata masłowa, w drugiej kolejności lodowa. Jest też od swojej kuzynki bardziej wytrzymała. W jej liściach znajdują się: błonnik, żelazo czy kwas foliowy, a także witaminy: A, D i E. Zawiera też beta-karoten.
Czasami sałata jest gorzka. Dzieje się tak, kiedy kroimy ją stalowym nożem. Substancje w nim zawarte wchodzą w reakcję z substancjami zawartymi w liściach sałaty. Efektem jest właśnie gorzki smak sałaty. Aby sałata była smaczna i nie miała gorzkiego posmaku, rwij jej liście rękoma.
Wszystkie sałaty są jednak smaczne i zdrowe oraz łatwe do przygotowania.
Wystarczy lekko je doprawić, dodać oliwy czy octu balsamicznego, żeby wyczarować wspaniałą potrawę. Sałata jest lekka, smaczna, idealna w połączeniu z wieloma produktami, np. kurczakiem, łososiem, serami, oliwkami, pomidorem. Zimą, kiedy nie mamy ochoty na surówki, koniecznie dodajmy sałatę do kanapek. Warto pamiętać, że jest też bardzo zdrowa, i jeść ją jak najczęściej.
Przepis
Wrapy z sałaty
Składniki:
1 sałata rzymska,
½ papryki żółtej,
1 nieduża marchewka,
1/3 zielonego ogórka,
1 pęczek szczypiorku,
½ awokado,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka oliwy,
1 limonka,
2 łyżki kiełków
Sposób przygotowania: 4 duże liście sałaty rzymskiej ułożyć na blacie zgrubieniami do góry. Ściąć lekko zgrubienia nożem. Paprykę, marchewkę i ogórka pokroić w cienkie, długie słupki. Szczypiorek pokroić na długość warzyw. Awokado skropić sokiem z limonki, dodać sól i pieprz, a następnie zmielić z oliwą i czosnkiem na gładką pastę. Liście sałaty przewrócić na drugą stronę, położyć pastę, warzywa i kiełki. W razie potrzeby doprawić i skropić sokiem z limonki. Zwinąć sałatę w ruloniki. Czas przygotowania 25 min, porcja dla dwóch osób.