Dieta IF (Intermitten Fasting), okresowy post przynosi wiele korzyści. Nasz organizm jest zaprogramowany na posty. Nasi przodkowie nie mieli dostępu do żywności non stop. Jedząc co 3 godziny nie mamy szansy, by poczuć głód, co zaburza naturalne mechanizmy i pracę zegara biologicznego. Głód jest potrzebny, by inicjować wiele procesów metabolicznych. Dieta IF polega na wprowadzaniu się w stan głodu, przez co nasz organizm w tym czasie „odpoczywa” od trawienia oraz wytwarzania różnych enzymów i hormonów.
W czasie postu organizm ma czas dobrze strawić nawet bardzo obfity posiłek, spada poziom trójglicerydów jeśli w tzw. oknach żywieniowych unikamy niezdrowej żywności (fast foodów, słodyczy, soli, produktów przetworzonych oraz tych z udziałem olei trans). Organizm szybciej pozbywa się stanów zapalnych. Spada stężenie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się i procesy degeneracyjne. Rośnie poziom hormonu wzrostu nawet o 1300% u kobiet i 2000% u mężczyzn, co zmniejsza skłonność do tycia i gromadzenia tłuszczu wokół narządów wewnętrznych. Wzrost tego hormonu wpływa na utrzymanie dobrej kondycji, redukcję wagi ale nie kosztem mięśni. Dieta ma korzystny wpływ na libido. Ograniczenie spożycia pokarmu pomaga nie tylko schudnąć ale obniża również ciśnienie tętnicze.
Dieta ma kilka wariantów i można dopasować ją do potrzeb swojego organizmu i trybu życia. Wystarczy wydłużyć przerwę między kolacją a śniadaniem do 12 godzin, by bez ograniczania kalorii i zmiany jadłospisu i schudnąć ok. 3,5 kg w niespełna 4 miesiące. Bez efektu jo-jo!
Dieta IF zwykle stosowana jest w trzech wariantach, tzw. 16/8, 18/6 i 20/4, co oznacza w pierwszym przypadku 16-godzinny okres postu oraz 8 godzinne tzw. okienko żywieniowe, czyli czas, kiedy można jeść, z zaznaczeniem, iż powinien się on rozpoczynać około południa. Najbardziej rygorystyczny model zakłada 20-godzinny post i trwające 4 godziny okienko żywieniowe. Ważnym jest, by w czasie okna żywieniowego pierwszy posiłek miał niski indeks glikemiczny. Dodatkowo dobrze sprawdza się praktyka ograniczenia spożycia węglowodanów.
Kilkunastogodzinne lub dobowe głodówki pomagają w ponownym uwrażliwieniu organizmu nie tylko na insulinę, ale też na leptynę – hormon, który kontroluje apetyt i poprawia zdolność organizmu do wykorzystania zgromadzonego tłuszczu jako źródła energii. Prawidłowo zaczynamy wtedy reagować na trzeci hormon, odpowiedzialny za wagę, czyli grelinę („hormon głodu”), co oznacza ograniczenie przejadania się.
Naukowcy podkreślają, że stosowanie diety IF musi wiązać się również z rezygnacją z rafinowanych węglowodanów na rzecz warzyw i zdrowych tłuszczów, gdyż tylko w ten sposób można w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości płynące z takiego stylu odżywiania się. Dlatego w trakcie kilkugodzinnego „okna żywieniowego” nie możemy zajadać się fastfoodami i innym śmieciowym jedzeniem.
Stosowanie tej diety przeprogramuje nasz organizm na pobieranie energii z własnych zapasów w okresie trwania takiej krótkiej głodówki. W ten sposób, osobom będącym na diecie redukcyjnej jeszcze łatwiej jest zgubić zbędne kilogramy.
Przede wszystkim dieta IF zmienia nasz metabolizm dzięki czemu sprawniej i szybciej spalamy tłuszcz. Przez likwację nawyku podjadania między posiłkami w naturalny sposób ograniczamy ilości spożywanych kalorii. Obniżenie trójglicerydów poprawia zdolność koncentracji, pamięć oraz umiejętności poznawcze.
Z badań naukowych wynika, że krótkie posty działają ochronnie na neurony. Jeżeli pościmy przez 10 do 16 godzin na dobę to nasz organizm musi pobierać energię ze zgromadzonych zapasów, przez co do krwi uwalniane są kwasy tłuszczowe zwane ketonami. A one pomagają chronić pamięć, zdolność nauki i spowalniają zmiany chorobowe w mózgu. Co więcej post pobudza w mózgu komórki macierzyste, które mózg jest w stanie przekształcić w neurony. Będąc głodnymi lepiej myślimy niż gdy jesteśmy najedzeni.
W badaniach na zwierzętach wykazano, iż ograniczenie kaloryczne o 50–70% dziennego zapotrzebowania wydłuża ich życie nawet o 50%. Wydłużenie życia następuje dzięki zwolnieniu procesów degeneracyjnych, które odgrywają rolę w chorobach układu krążenia, cukrzycy, nowotworach lub chorobach neurodegeneracyjnych.
Ochronny wpływ diety na chorobę niedokrwienną serca wydaje się związany z modyfikacją składu ciała (redukcja tkanki tłuszczowej), oraz z metabolizmem poprzez zwiększenie stężenia adiponektyny, redukcję leptyny, zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL bez znaczącej modyfikacji frakcji cholesterolu HDL1,9.
Dieta IF nie jest zalecana kobietom w ciąży, diabetykom przyjmującym insulinę i osobom z chorobami nerek i wątroby, z problemami z układem hormonalnym np. z tarczycą.