Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Jak wzmacniać odporność u dzieci?

Kształtowanie układu odpornościowego dziecka rozpoczyna się już w brzuchu mamy, a ten proces może trwać nawet do 12. roku życia. Właśnie z tego powodu młody organizm jest podatny na różne infekcje – dopiero uczy się je zwalczać. Szczególnie ważnym okresem dla budowania odporności jest 1000 pierwszych dni życia. To czas, kiedy dziecko rozwija się najintensywniej, a kluczowe znaczenie odgrywa wtedy prawidłowy sposób żywienia.

Daniela Dimitrova/ pixabay

Dieta w czasie ciąży

Rozwój dziecka rozpoczyna się w okresie ciąży. Aby wszystkie procesy odpowiedzialne za kształtowanie układu pokarmowego, nerwowego czy odpornościowego przebiegały prawidłowo, młody organizm potrzebuje składników odżywczych dostarczanych wraz z posiłkami mamy. Dieta kobiety podczas ciąży powinna być skomponowana z różnorodnych produktów, będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Prawidłowo zbilansowany jadłospis kobiety ciężarnej to najlepsze wsparcie dla kształtowania mechanizmów obronnych dziecka jeszcze przed jego przyjściem na świat.

Mleko mamy tarczą ochronną

Dziecko przychodzi na świat z pewnym zasobem przeciwciał, które dostał od mamy już podczas życia płodowego. Układ odpornościowy nie jest jednak na tyle rozwinięty, aby mógł poradzić sobie ze wszystkimi drobnoustrojami obecnymi w otoczeniu, ponieważ nie miał z nimi wcześniej styczności. Najlepszym sposobem na wspieranie prawidłowego rozwoju maluszka, w tym jego odporności już od momentu narodzin jest karmienie piersią. Mleko mamy zawiera odpowiednią kompozycję składników odżywczych i substancji czynnych, które wspierają procesy wzrostu, a także kształtowanie mechanizmów obronnych w młodym organizmie. Karmienie piersią jest wystarczającym sposobem żywienia niemowlęcia w pierwszym półroczu jego życia. Z czasem – nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca) – do jadłospisu niemowlęcia należy włączyć pokarmy uzupełniające.

Wsparcie odporności poprzez dietę

Rozszerzanie diety jest bardzo ważnym etapem w życiu dziecka. Ze względu na intensywny rozwój zapotrzebowanie młodego organizmu na energię i składniki odżywcze z czasem się zwiększa. Właśnie dlatego – oprócz mleka mamy, które wciąż zajmuje ważne miejsce w jadłospisie – niemowlę potrzebuje pokarmów uzupełniających. Należy pamiętać, aby nowe produkty były wprowadzane do diety w odpowiedniej kolejności oraz stanowiły dobre źródło składników odżywczych. Z myślą o wspieraniu układu odpornościowego warto zadbać, aby w codziennym jadłospisie malucha znalazły się pokarmy bogate w witaminy A, C, D, E oraz składniki mineralne, takie jak jod i żelazo.

Zboża to ważny element codziennego menu malucha

Produkty zbożowe to – zaraz po warzywach i owocach – bardzo istotny element diety niemowlęcia już od momentu jej rozszerzania. Dzięki zawartym w nich węglowodanom, a także cennym witaminom i ważnym składnikom mineralnym wspierają prawidłowy rozwój oraz układ odpornościowy dziecka. Produktami zbożowymi, które sprawdzą się podczas rozszerzania diety niemowlęcia, są kaszki. Te przeznaczone specjalnie dla najmłodszych zawierają zboża, które przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa i dostosowana do potrzeb najmłodszych na różnych etapach rozwoju – np. po 6. czy 8. miesiącu życia. Takie kaszki uzupełnią dietę w niezbędne składniki odżywcze, a ich pyszny i łatwy w akceptacji smak zachęci malucha do regularnego spożywania zbóż.

Ważne informacje:
Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

 



Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#dieta #dziecko #rodzina #zdrowie

Mariola Łukawska