Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Jak obrać i jeść owoc mango? Poznaj jego właściwości

Mango to egzotyczny owoc, który dotarł do Europy w XVI wieku. Mango może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Łagodzi również ból gardła i chrypkę.

Jak obrać i jeść owoc mango? Poznaj jego właściwości
Jak obrać i jeść owoc mango? Poznaj jego właściwości
liwanchun/pixabay

Jak wybrać dojrzałe mango?

Podczas kupowania mango należy zwrócić uwagę na kolor skórki. Gdy owoc mango jest zielony to świadczy to o niedojrzałości, a intensywna czerwień o tym, że jest przejrzały. Ważny jest również brak plam, przebarwień czy uszkodzeń. Najlepiej smakuje i jest idealny do jedzenia owoc, który po naciśnięciu lekko ugina się. Dojrzałe mango ma przyjemny zapach. 

Dojrzałe mango przechowujemy w lodówce. Zielone trzymamy w temperaturze pokojowej, aby mogło dojrzeć.

Jak kroić mango?

Najpopularniejszy sposób na tzw. metda „na jeża”. 

Krok po kroku:

Mango
 owoc należy przed krojeniem umyć. Następnie ustawić na desce do krojenia w pozycji pionowej, czyli ogonkiem w dół. Trzymaj owoc, a drugą ręką odetnij szersze boki wzdłuż pestki. Otrzymane boki połóż miąższem do góry i nacinaj go w kratkę. Potem ponacinany kawałek wywiń na zewnątrz, tak by kostki zaczęły się od siebie oddzielać. 

Mango owoc – jak jeść?

Mango jest idealnym dodatkiem do deserów czy dodatkiem do potraw (do sałatek i do sosów do mięsa). Z tego owocu egzotycznego można wycisnąć pyszny sok czy użyć go do koktajli. 

Właściwości zdrowotne mango

Mango jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. 

Do jego właściwości zaliczamy:
•    działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe,
•    ochronę organizmu przed nowotworami,
•    spowalnianie procesu starzenia,
•    normalizację poziomu cukru we krwi,
•    wzmacnianie układu odpornościowego,
•    zwiększanie przyswajalności żelaza,
•    poprawę przemiany materii,
•    zapobieganie chorobom serca,
•    obniżanie poziomu cholesterolu,
•    poprawę nawilżenia i elastyczności skóry,
•    pozytywny wpływ na stan oczu.

Niewątpliwą zaletą tego owocu jest jego niska kaloryczność. W 100 g mango znajduje się jedynie 60 kcal. Dodatkowo ma także niezbyt wysoki indeks glikemiczny. Dlatego też jest idealnym owocem dla osób chorych na cukrzycę czy insulinoodporność. 

Mango owoce posiadają związki polifenolowe, witaminy A, C, E i K, a także te z grupy B. Owoc ten jest źródłem karotenów (w tym beta karotenu), przeciwutleniaczy oraz bogactwo błonnika. Korzystne dla zdrowia są również zawarte w nim mikroelementy, takie jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, sód i wapń.

Owoc mango może prowadzić do wystąpienia uczulenia i powodować:
•    opuchnięcie wargi,
•    wysypkę na ciele,
•    widoczne podrażnienie skóry. 
Jeśli wystąpi którykolwiek z objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. 

UWAGA: Mango nie powinny spożywać osoby z kamicą szczawianowo-wapniową.
 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#owoce #kuchnia #zdrowie #mango

Mariola Łukawska