Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Herbata miętowa. Dlaczego warto ją pić?

Herbata miętowa to napar z liści mięty, który jest stosowany na wiele dolegliwości. Herbata miętowa jest szczególnie polecana na trawienie, kaszel czy stres. Jest też dobrym zamiennikiem dla kawy. Mięta jest pita również przez wiele osób dla walorów smakowych.

congerdesign/pixabay.com/service/license/

Na świecie wyodrębniono się ponad 40 gatunków tej rośliny. 

W Polsce najpopularniejsze są 3 odmiany mięty:

  • mięta pieprzowa - będąca krzyżówką mięty zielonej i nawodnej. Odmiana ta wykorzystywana jest do przypraw i do deserów, koktajli, jako napar leczniczy czy jeden ze składników kosmetyków. 
  • mięta zielona - o podobnych właściwościach do mięty pieprzowej, wykorzystywana jest w produkcji past do zębów i gum do żucia.
  • mięta polna - pita w postaci herbaty 

Mięta i jej właściwości zdrowotne

Mięta jest bogatym źródłem antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa stymulująco na pracę mózgu. Używana jest jako środek na złagodzenie wymiotów i nudności. 

Mięta jest bogatym źródłem witamin zawiera m.in.:

  • kwasy organiczne, 
  • flawonoidy, 
  • prowitaminę A, 
  • witaminę C, 
  • sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, cynk),
  • olejki eteryczne - mentol, limonen. 

Mięta pomaga przy następujących problemach:

  • Zespół jelita drażliwego (IBS) - mięta, a właściwie olejek z mięty, działa na jelita przeciwbólowo i skutecznie łagodzi ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym.
  • mięta na ból brzucha - olejki zawarte w mięcie mogą w niektórych przypadkach zastąpić leki, ponieważ redukują skurcze, niwelując ból. 
  • niestrawność - herbata warto pić profilaktycznie, a obowiązkowo po obfitym posiłku.
  • ból głowy - herbata z mięty brazylijskiej (hyptis crenata) łagodzi ból głowy
  • podrażniona skóra - przy stanach zapalnych skóry dobrze jest nasmarować ją olejkiem z mięty. Złagodzi on też podrażnienia spowodowane ukąszeniami insektów bądź poparzeniem słonecznym. Jest polecany w leczeniu trądziku.
  • zatoki - inhalacje olejkiem z mięty pieprzowej udrażniają nos i zatoki. Wystarczy kilka kropel olejku z mięty dodanych do dyfuzora lub naczynia z gorącą wodą. Olejek z mięty jest jednym z głównych składników tabletek i pastylek na ból gardła - działa odkażająco i przeciwbólowo, szczególnie na błony śluzowe, dając przy okazji uczucie miłego chłodu.
  • pobudza – jeśli jest wypita w dużych i mocnych ilościach
  • stres - preparaty i herbaty z mięty łagodzą stres, a zawarty w mięcie mentol delikatnie rozluźnia mięśnie. Wypita herbata miętowa na noc, tuż przed snem sprawi, że będzie on spokojniejszy.
  • koncentracja 
  • wirusy i bakterie - mięta ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z bakteriami, które wywołują dolegliwości układu pokarmowego, a także z Salmonellą, E.coli i gronkowcem złocistym.

Czy kobiety w ciąży mogą pić miętę?

Picie mięty jest zalecane w czasie nudności ciążowych. Regularne picie mięty redukuje stres czy zmniejsza ból głowy. Picie mięty w ciąży jest to również ulga dla układu trawiennego, ponieważ działa rozkurczowo i ma właściwości wiatropędne. Mięta na zgagę jest wręcz idealna do picia w ciąży. Herbata z mięty jest idealną alternatywą dla kawy i tradycyjnej herbaty, które kobiety w ciąży powinny ograniczać

Picie dużych ilości herbaty z mięty może wywoływać:

  • ból brzucha
  • senność
  • zaburzenia równowagi

Jeśli takie objawy się pojawią w okresie ciąży, należy skonsultować je z lekarzem. 

Działania niepożądane

Skutki uboczne dużej ilości mięty pod różną postacią mogą wywoływać różne działania niepożądane. 
Olejek z mięty pieprzowej – w zbyt wysokim stężeniu ma działanie drażniące.
Krople żołądkowe na bazie mięty – przyjmowanie ich w dużych ilościach mogą wywołać wymioty, biegunkę, senność, zaburzenia równowagi, apatię.
Napar z mięty – pity w dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające. 

Jak parzyć herbatę z mięty?

Herbata z mięty najlepiej smakuje parzona. Wystarczy wsypać do filiżanki 1 łyżkę świeżych lub suszonych liści mięty lub też 1 torebkę suszonych liści i zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem przez minimum 5 minut, następnie odcedzić. 
Herbata najlepiej smakuje niesłodzona, ale i z dodatkiem cytryny czy rumianku. 

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#kuchnia #odmiany mięty #odporność #właściwości zdrowotne #herbata miętowa #porady

Mariola Łukawska