Zupa to szybki, gorący posiłek, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem i mieć gotową część obiadu po powrocie z pracy następnego dnia. Najzdrowsze zupy to te z wykorzystaniem świeżych, niskotłuszczowych składników oraz małej ilości soli i dodatkowego tłuszczu. Wykorzystując te zasady baw się, eksperymentuj i twórz własne kompozycje!
Dorosłym osobom zaleca się spożywanie ośmiu lub więcej porcji owoców i warzyw każdego dnia. Zupy mogą nam w tym pomóc. Prawie każde warzywo nadaje się do wykorzystania w zupie. Możesz zrobić krem z dyni albo pomidorowe gazpacho lub pyszny krupnik z mnóstwem warzyw. Pamiętaj, że do zupy możesz zawsze wrzucić świeże warzywa, np. rukolę lub poszarpane liście szpinaku, natkę pietruszki czy cząstki pomidorków.
Zupy z fasoli i chudego mięsa, ryby, zapewniają naszemu organizmowi zdrowe, nietłuste białko. Nie jesz mięsa? Wybierz fasolę – jest też doskonałym źródłem błonnika. Zaś pomidory są dobrym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, szczególnie raka prostaty. Warzywa w zupie zawierają wiele witamin, takich jak A i C. Zupy krem z zielonych warzyw dostarczają wapń i witaminę D.
Większość zup, jeśli jest przygotowywana z chudego mięsa, ma niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym wyborem dla każdego, kto interesuje się zawartością tłuszczu w swojej diecie. Używaj beztłuszczowych bulionów i chudego mięsa, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w zupach. Zamiast śmietany wybieraj mleko do zup kremowych. Do zagęszczenia zup użyj puree z białej fasoli. Aby jeszcze bardziej obniżyć zawartość tłuszczu w zupie bez poświęcania smaku, schłódź ją, a następnie zbierz niechciany tłuszcz łyżką.
Ponieważ zupa zawiera dużo wody, napełnia cię mniejszą ilością kalorii. Przeprowadzone na jednym z uniwersytetów badania wykazały, że uczniowie, którzy jedli zupę z kurczaka i ryżu zamiast zapiekanki z kurczaka i ryżu, spożyli mniej kalorii, ale czuli się równie zadowoleni i syci.
Książki do kupienia na stronie sklep.gazetapolska.pl