Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Cynk minerał kluczowy dla zdrowia

Z uwagi na liczne funkcje jakie pełni cynk w naszym organizmie jest on niezbędny aby zachować zdrowie i dobrą kondycję. Minerał ten wzmacnia odporność, broni przed przeziębieniem, grypą, innymi infekcjami, pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych.

PublicDomainPictures

Znaczenie cynku w organizmie

Minimalne spożycie cynku wynosi 5 mg dziennie, lecz zaleca się, żeby jego ilość była znacznie większa i wynosiła 15-20 mg. Mimo śladowej obecność tego minerału w naszym ciele pełni on wiele ważnych funkcji. Jest obecny w strukturze około 200 różnych enzymów. Wchodzi w ich skład lub jest ich aktywatorem - wpływa na syntezę DNA, RNA, hormonów oraz bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów.

Cynk bierze udział w regulacji pracy organów wewnętrznych - między innymi trzustki, co wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny.

Systemowo reguluje pracę układu krążenia - pomaga ustabilizować ciśnienie oraz zapobiega żylakom. Pierwiastek działa również korzystnie na układ immunologiczny. Cynk poprawia pracę mózgu, dzięki czemu wpływa na lepszą pamięć, koncentrację i zapobiega demencji. Poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji. Wspomaga leczenie depresji i schizofrenii, chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem, zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach, przeciwdziała chorobom prostaty, wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy. Łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej. Oprócz tego działa również korzystnie na kości oraz wspomaga leczenie reumatyzmu.

Skutki niedoboru cynku

Nieodpowiednie dieta lub utrudnione wchłanianie pierwiastka może doprowadzić do niedoborów cynku w organizmie. Wtedy wiele procesów nie działa prawidłowo lub są spowolnione. W związku z tym, że cynk wspomaga działanie układu immunologicznego, jego niedobór skutkuje spadkiem ilości przeciwciał, a co za tym idzie - zmniejszeniem odporności. Przejawem tego stanu może być częste uleganie infekcjom. 
Problemy z wchłanianiem cynku mogą powodować takie produkty jak: alkohol, cukier, otręby (mają dużo błonnika), produkty wzbogacone w miedź i żelazo. Poza tym na niedobór narażone są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, chorobą alkoholową,  wegetarianie, osoby na diecie odchudzającej, amatorzy słodyczy, ciężarne i sportowcy (z powodu większego zapotrzebowania).
Objawami  niedoboru cyku  mogą też być: brak apetytu, suchość w ustach, choroby skóry, zmniejszenie libido, anemia.

Pokarmy bogate cynk

Jego najbogatszym źródłem są dzikie ostrygi, sporo cynku zawierają zarodki pszenne, sezam, pestki dyni, kakao, nerkowce, słonecznik i olej lniany, mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, nabiał, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, nasiona słonecznika. Cynk jest również w roślinach strączkowych – szczególnie w białej fasoli, grochu, zielonym groszku, pełnoziarnistych produktach zbożowych, migdałach, czosnku, cebuli.
Białko zwierzęce zwiększa wchłanianie cynku. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają fitynianów i szczawianów, które tworzą z cynkiem utrudniające jego wchłanianie kompleksy. 

Do przedawkowania cynku zachodzi zazwyczaj, jeśli przyjmowany jest w zbyt dużych dawkach w postaci suplementów diety. Objawy nadmiaru cynku: pojawiają się wówczas objawy charakterystyczne dla zatrucia: nudności i wymioty, bóle brzucha, a także biegunki. Cynk jednak trudno jest przedawkować, ponieważ jego wchłanianie jest regulowanie hormonalnie i zmienia się w zależności od tego, czy organizm ma niedobór czy nadmiar pierwiastka. 

Cynk w tabletkach

Odpowiednia, zbilansowana dieta jest w stanie całkowicie pokryć to zapotrzebowanie na cynk. Jeśli jednak niezbędna jest dodatkowa suplementacja cynku, warto wiedzieć jak wybrać odpowiedni preparat oraz na co zwrócić uwagę przy jego stosowaniu.

Prowadząc dodatkową suplementację zaleca się stosować cynk w postaci glukonianów, octanów lub siarczanów - są to związki charakteryzujące się dobrą wchłanialnością.

Tabletki z cynkiem nie należy przyjmować wraz z posiłkiem, najlepiej 2 godziny przed lub po nim, ponieważ niektóre składniki pożywienia mogą negatywnie wpłynąć na jego wchłanianie.

Nie należy stosować cynku podczas picia kawy, ponieważ zaburza to wchłanianie cynku.Nie powinno się przyjmować cynku wraz z żelazem, ponieważ zmniejsza ono wchłanianie cynku.

Stosowanie cynku zmniejsza wchłanianie wapnia, antybiotyków tetracyklinowych i diuretyków, przyjmowanie ich jednocześnie powinno być skonsultowane z lekarzem. Nie zaleca się stosowania cynku u pacjentów z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy.

 



Źródło: niezalezna.pl

#jedzenie #styl życia #zdrowie #cynk

redakcja