Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwającą całe życie nietolerancją na gluten, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jest to zatem choroba trzewna, objawiająca się jako trwała glutenozależna enteropatia jelita cienkiego. Gluten działała toksycznie na organizm chorego i prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
Jakie są przyczyny celiakii?
Gluten jest frakcją białek występująca w ziarnach zbóż – pszenicy (gliadyna), żyta (sekalina), jęczmienia (hordeina). W celiakii dochodzi do nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten zawarty w pożywieniu. Przedostaje się on pod błonę śluzową jelita cienkiego i wywołuje reakcję zapalną prowadzącą do zaniku kosmków jelitowych. Ich zanik zakłóca z kolei zdolność jelita do przyswajania składników odżywczych. Dodatkowo organizm tworzy przeciwciała skierowane przeciw gliadynie i transglutaminazie tkankowej – enzymowi obecnemu w nabłonku kosmków jelitowych.
W konsekwencji układ odpornościowy identyfikuje gluten jako swego rodzaju zagrożenie dla całego organizmu i reaguje odczynem zapalnym. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyna nie jest do końca znana. Podejrzewa się, że do nietolerancji glutenu są predyspozycje genetyczne i czynniki środowiskowe.
Choroba może ujawnić się w czasie ciąży, przez biegunkę podróżnika, przez grypę żołądkową o ostrym przebiegu, a nawet przez zabieg chirurgiczny w obrębie przewodu pokarmowego. Od wystąpienia objawów do postawienia diagnozy może minąć nawet do około 10 lat.
Na celiakię może wskazywać wiele objawów, które dodatkowo różnią się w zależności od momentu ujawnienia się choroby.
Objawy celiakii u dorosłych zwykle są pozajelitowe:
Celiakia u dzieci najczęściej objawia się:
Zdiagnozowanie dorosłych polega na badaniu histopatologicznym, zarówno do potwierdzenia jak i wykluczenia celiakii. Inaczej jest u dzieci i młodzieży. Jeśli pojawią się charakterystyczne objawy można odstąpić od wykonania biopsji. Ważne jest, żeby przed rozpoczęciem diagnostyki nie przechodzić na dietę bezglutenową, ponieważ ograniczenie spożycia glutenu może uniemożliwić prawidłową diagnozę.
Badania na celiakię:
Wykonuje się również badania serologiczne, gdzie chorobę potwierdza obecność autoprzeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej i przeciwendomyzjalnych. Testy te wykonuje się w ramach badań przesiewowych u osób z podejrzeniem celiakii lub u osób z grup ryzyka i jako ocenę przestrzegania diety bezglutenowej.
W diagnostyce choroby trzewnej używa się też badań genetycznych. Pokazują one predyspozycję genetyczną do zachorowania na celiakię poprzez obecność lub brak, pewnych antygenów- są to antygeny zgodności tkankowej HLA-DQ2 lub DQ8. Z racji tego, że występują one u 90-95% chorych na celiakię, ich nieobecność właściwie wyklucza rozpoznanie choroby.
Badania genetyczne wykonuje się u:
Jednym z ważniejszych badań w diagnostyce celiakii jest gastroskopia. W jej trakcie ogląda się błonę śluzową jelita cienkiego oraz pobiera wycinki do badania. Charakterystyczną cechą choroby widoczną w badaniu histopatologicznym jest zanik kosmków jelitowych.
Pełne wyleczenie celiakii nie jest możliwe, ale wprowadzenie restrykcyjnej diety daje poprawę stanu zdrowia. Dieta bezglutenowa polega na bezwzględnym wykluczeniu pszenicy z jadłospisu chorego. Zazwyczaj poprawa zdrowia widoczna jest już po 2 tygodniach.
Pamiętajmy jednak, że nie ma wskazań medycznych, ani potrzeby do wykluczania glutenu z życia zdrowej osoby.
WAŻNE:
Za produkty bezglutenowe uznaje się te produkty, w których zawartość glutenu jest mniejsza niż 20 mg/kg – są one opatrzone międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa. Znak ten informuje, że firma produkująca taki produkt ma specjalny certyfikat i jest poddawana regularnej kontroli. Zasady te reguluje Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu.
Produkty, które zawierają gluten:
Produkty bezglutenowe to m.in.:
U chorych poza wykluczeniem glutenu z jadłospisu może być (ale nie musi) konieczna suplementacja żelazem, kwasem foliowym, wapniem i witaminą B12.
Do badań jakie należy regularnie wykonywać co 6-12 miesięcy dochodzi ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz badania na obecność przeciwciał.
Powikłania celiakii:
Nieleczona celiakia u dzieci i nieprzestrzegających diety może dochodzić do niedożywienia i niedostatecznego rozwoju fizycznego. Z kolei u dzieci w okresie intensywnego rozwoju układu nerwowego, może dojść do trwałego upośledzenie umysłowego.