Już wkrótce w głównej stołówce firmowej VW w Wolfsburgu pracownicy będą musieli się obejść bez mięsa. Będzie ona oferować wyłącznie dania wegetariańskie i wegańskie.
W zakładach Volkswagena kiełbaska curry jest stałym daniem na talerzach wielu pracowników tego koncernu samochodowego. Jednak ten klasyk już wkrótce zniknie z menu głównej stołówki mieszczącej się w wieżowcu firmy w Wolfsburgu. Zgodnie z wewnętrznym komunikatem, po wakacjach zakładowych stołówka będzie oferować około 150 przepisów bezmięsnych. I tylko od czasu do czasu w menu znajdą się także dania rybne.
Z listu informacyjnego firmy w tej sprawie wynika, że wielu pracowników zakładów samochodowych domagało się dań wegetariańskich i wegańskich. "Nowa orientacja" służy również kwestii zrównoważonego rozwoju, ponieważ jedzenie mniejszej ilości mięsa w tygodniu pomaga również środowisku. Zakłady VW Service Factory w Hanowerze już z powodzeniem wdrożyły tę koncepcję.
Ale nikt w zakładach VW w Wolfsburgu nie będzie musiał się całkiem obejść bez kiełbaski curry. Ta lubiana przez Niemców przekąska to smażona kiełbasa, pokrojona na kawałki, posypana przyprawą curry i polana sosem pomidorowym bądź ketchupem. Będzie ona nadal serwowana w innej stołówce firmy, po drugiej stronie jezdni.
W 2019 roku tuż przed pandemią w stołówkach VW wydano około 7 mln kiełbasek curry z zakładowej masarni oraz 550 ton ketchupu - podał rzecznik firmy. Na razie jednak wiele zakładowych restauracji jest jeszcze zamkniętych. Przejściem na kuchnię wegetariańską i wegańską, VW stawia na trend, który według Niemieckiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji (DEHOGA) istnieje już od kilku lat. „Czasy, kiedy kuchnia wegetariańska była przez niektórych traktowana po macoszemu, wreszcie się skończyły” − powiedział rzecznik stowarzyszenia.