Kolagen jest najbardziej powszechnym białkiem w ludzkim organizmie, znajduje się w kościach, mięśniach, skórze i ścięgnach. To właśnie on odpowiada za różne cechy skóry, takich jak jędrność, elastyczność, sprawność naszych kości. Kolagen utrzymuje się na stałym poziomie do około 25 roku życia, niestety później, wraz z wiekiem zmniejsza się jego produkcja i włókna kolagenowe zanikają, co powoduje powstawanie zmarszczek.
Odkryto 29 typów kolagenów różniących się między sobą pełnionymi funkcjami, strukturą, lokalizacją i zawartością w tkankach.
Najbardziej znany i zbadany jest kolagen typu I. Białko to występuje w skórze i tkance podskórnej, ścięgnach, kościach, tętnicach i rogówce, a także w tkance tworzącej blizny.
Z kolei kolagen typu II występuje wyłącznie w chrząstce. Tworzy wspólne włókna z kolagenem typu XI. Pozostałe typy zlokalizowane są np. w mięśniach szkieletowych, w macicy, jelitach, pęcherzu, mózgu, sercu, nerkach, w pępowinie, owodni i wielu innych miejscach.
Przede wszystkim jego działanie zauważalne jest na skórze. Jest jej naturalnym wypełniaczem. Dlatego właśnie przyczynia się do hamowania powstawania zmarszczek, bruzd i rozstępów. Odpowiada także za prawidłowy poziom nawilżenia, co sprawia, że ciało jest gładkie i jędrne. Aminokwasy zawarte w kolagenie wzmacniają także włosy, chronią je przed wypadaniem oraz przywracają im blask.
Drugą bardzo ważną funkcją kolagenu jest jego aspekt zdrowotny. W przypadku powstania ran prowadzi do ich szybszego zagojenia, a także spłycenia i rozjaśnienia blizn. Odpowiada również za nawilżenie stawów, co spowalnia proces ich starzenia, a co za tym idzie, jesteśmy mniej podatni na zwyrodnienia. Prolina, która jest nieodłącznym składnikiem kolagenu, rozszerza i oczyszcza tętnice i naczynia krwionośne, wpływa to na poprawę jakości krążenia.
Kolagen to także zbawienne oddziaływanie na układ trawienny, umożliwia przemianę glukozy w energię, pobudzając metabolizm. Kolagen chroni także nasze narządy wewnętrzne, tworząc wokół nich warstwę ochronną. Co ciekawe odgrywa też ważną rolę w układzie odpornościowym, zapobiegając przedostawaniu się drobnoustrojów i toksyn do organizmu.
Kolagen wypełnia przestrzeń między komórkami oraz zapewnia wytrzymałość mechaniczną tkanki: twardość, sprężystość, elastyczność i sztywność. Kolagen odpowiada za wiązanie wody w tkankach, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, w procesach regeneracyjnych, zrastaniu się kości po złamaniach.
Kolagen umożliwia lepsze wchłanianie składników mineralnych, zwiększając gęstość kości. Wspiera także procesy ochronne i naprawcze w tkance chrzęstnej, zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za stany zapalne i ból.
Kolagen pozyskiwany jest z kości, skór, skórek i ścięgien zwierzęcych.
Największym źródłem kolagenu są produkty pochodzenia zwierzęcego:
Kolagen znajdziemy również w suplementach diety, gdzie najważniejszą grupą są hydrolizaty kolagenowe. Są to produkty zawierające kluczowe aminokwasy składowe kolagenu, łatwo wchłaniane i przyswajane przez organizm.
W związku ze zmniejszoną produkcją kolagenu należy go uzupełniać, by cieszyć się pełnią zdrowia. Warto sięgnąć po suplement, który w składzie ma kolagen morski, pochodzący ze skóry i łusek ryb morskich. To wyjątkowe rozwiązanie, ponieważ taki kolagen swoją strukturą jest bardzo zbliżony do ludzkiego. Dzięki czemu jego wchłanianie będzie dużo lepsze.
Kolagen jest nieustannie syntezowany i degradowany w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. W młodym, zdrowym organizmie podlega on regularnej wymianie: ok. 3 kg/rok. W syntezie istotną rolę pełnią estrogeny, insulina i hormony tarczycy. Wraz z wiekiem zdolność do odtwarzania włókien kolagenowych stopniowo maleje, a nawet zanika.
Do destrukcji włókien kolagenowych oraz zaburzeń w ich syntezie może dochodzić również pod wpływem:
Objawy niedoboru kolagenu: