Nadmierna ilość „dobrego” cholesterolu może zwiększać ryzyko demencji u starszych osób - donoszą naukowcy z Monash University w Australii. Wysokie stężenie cholesterolu HDL-C, zwłaszcza u jednostek po 75. roku życia, może być szkodliwe i wiązać się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia demencji. Jednakże taki poziom cholesterolu jest rzadki i bardziej prawdopodobnie związany z zaburzeniami metabolicznymi niż z dietą - podają badacze.
Chociaż określenie cholesterolu jako „dobrego” i „złego” nie jest idealne, to istnieje powszechne rozróżnienie na cholesterol HDL-C i LDL-C.
Eksperci z Monash University przeprowadzili badanie, w którym wzięło udział prawie 19 tysięcy ochotników, początkowo będących w stanie zdrowia i w wieku zwykle powyżej 70 lat. W trakcie ponad 6-letniej obserwacji uczestnicy z bardzo wysokim stężeniem cholesterolu HDL-C (ponad 80 mg/dl, ponad 2.07 mmol/l) mieli o 27% większe ryzyko demencji w porównaniu do osób z optymalnym stężeniem.
W grupie osób powyżej 75. roku życia wzrost ryzyka demencji wyniósł średnio aż 42%. Naukowcy uznają stężenie optymalne za 40-50 mg/dl (1.03–1.55 mmol/l) u mężczyzn i 50-60 mg/dl (1.55–2.07 mmol/l) u kobiet.
Badacze zaznaczają, że konieczne są dalsze analizy, aby zrozumieć, dlaczego podwyższony poziom cholesterolu HDL-C zwiększa ryzyko demencji.
Pomimo tego, że wiadomo, iż cholesterol HDL jest ważny dla zdrowia sercowo-naczyniowego, wyniki te sugerują potrzebę dalszych badań nad rolą bardzo wysokich poziomów cholesterolu HDL-C w kontekście zdrowia mózgu. Uwzględnienie bardzo wysokich poziomów cholesterolu HDL-C w algorytmach przewidywania ryzyka demencji może być korzystne.
Posumowanie:
Osoby po 75. roku życia, które mają bardzo wysoki poziom cholesterolu HDL, powinny być obserwowane pod kątem ryzyka demencji.
Możliwe, że w przyszłości uwzględnienie poziomu cholesterolu HDL w algorytmach przewidywania ryzyka demencji może pomóc w identyfikacji osób, które są bardziej narażone na to schorzenie.