Od 1 września 2026 roku szkolne sklepiki i stołówki będą funkcjonować według nowych zasad. Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt rozporządzenia, które ma na nowo zdefiniować sposób żywienia dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.
Zmiany w żywieniu w szkołach
W grę wchodzi nie tylko ograniczenie szkodliwych produktów, ale także promowanie tzw. diety planetarnej. W praktyce – wzbudza wiele pytań.
Pierwszym zaskakującym punktem zmian jest całkowity zakaz sprzedaży kawy i wszystkich napojów zawierających kofeinę. I to nie tylko w podstawówkach. Zakaz obejmie wszystkie szkoły, niezależnie od wieku uczniów. Dotknie też automaty vendingowe.
W teorii chodzi o zdrowie. Jak wynika z badań, w ostatnich latach wśród polskiej młodzieży wzrosła ilość spożywanej kofeiny. W praktyce o dość odważne podejście do samodzielności młodzieży. Nawet maturzysta nie kupi sobie w szkole kawy przed sprawdzianem.
Co to jest dieta planetarna?
Kolejnym elementem reformy są nowe listy produktów dopuszczonych do sprzedaży. Szkoły będą mogły oferować jedynie pieczywo, sałatki, mleko i napoje roślinne, świeże warzywa i owoce, przeciery, koktajle czy orzechy bez dodatków. Wszystko w wersji możliwie najmniej przetworzonej. To ruch w dobrą stronę, ale przy tak restrykcyjnych zasadach pojawia się pytanie, kto faktycznie będzie te sklepiki prowadził.
Najwięcej emocji wzbudza jednak dieta planetarna, która po raz pierwszy pojawia się w polskich regulacjach oświatowych. Ministerstwo chce, aby dzieci przynajmniej raz w tygodniu jadły w szkole pełnoprawny posiłek roślinny, oparty na nasionach roślin strączkowych. Natomiast mniej ma być potraw mięsnych. Raz w tygodniu ma być serwowana ryba, natomiast codziennie warzywa i owoce.
Projekt rozporządzenia reguluje także wartość energetyczną posiłków: od 20% dziennego zapotrzebowania dla dań jednodaniowych po 30% dla dwudaniowych. W przedszkolach wymagana będzie realizacja 75% normy żywieniowej, rozliczanej dekadowo. Dodatkowo ma dojść do ograniczenia smażonych potraw. Ważne natomiast będzie promowanie sezonowości.