Właściwości zdrowotne rozmarynu
Pozyskiwany olejek z rozmarynu ma właściwości wirusobójcze, bakteribójcze i grzybobójcze. Zioła oraz olejek rozmarynowy wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Liczne badania nad rozmarynem potwierdzają także jego przeciwcukrzycowe właściwości. Przyczynia się on do wzrostu poziomu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Właściwości prozdrowotne rozmarynu:
- działa przeciwzapalnie
- ma właściwości wirusobójcze i grzybobójcze
- działa antybakteryjnie
- wzmacnia odporność
- działa przeciwutleniająco
- ma właściwości przeciwnowotworowe
- chroni przed promieniowaniem UV
- poprawia trawienie
- łagodzi ból żołądka
- ma działanie żółciopędne i żółciotwórcze
- korzystnie wpływa na serce
- przyspiesza odchudzanie
- sprzyja wzrostowi włosów
- pomaga leczyć ból mięśni i stawów
- ma właściwości przeciwcukrzycowe
- obniża poziom glukozy we krwi
- działa ochronnie na wątrobę
- wspiera procesy pamięciowe
- ma działanie uspokajające
- chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej
Wartości odżywcze rozmarynu świeżego i suszonego w 100 g:
- Wartość energetyczna - 131/331 kcal
- Białko ogółem - 3.31/4.88 g
- Tłuszcz - 5.86/15.22 g
- Węglowodany - 20.70/64.06 g
- Błonnik - 14.1/42.6 g
- Witamina C – 21.8/61.2 mg
- Tiamina – 0.036/0.514 mg
- Ryboflawina – 0.152/0.428 mg
- Niacyna - 0.912/1.000 mg
- Witamina B6 - 0.336/1.740 mg
- Kwas foliowy - 109/307 µg
- Witamina A – 2924/3128 IU
- Wapń – 317/1280 mg
- Żelazo - 6.65/29.25 mg
- Magnez - 91/220 mg
- Fosfor - 66/70 mg
- Potas - 668/955 mg
- Sód – 26/50 mg
- Cynk - 0.93/3.23 mg
Rozmaryn a zdrowe oczy
Zdaniem naukowców rozmaryn ma pozytywny wpływ na zdrowie oczu. Zawarty w nim kwas karnozowy może chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Rozmaryn a bóle żołądkowe
Rozmaryn w medycynie naturalnej cieszy się bardzo dużą popularnością i wykorzystywany jest w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Wyciąg z tego zioła łagodzi bóle żołądkowe, wspomaga leczenie chorób jelit i pęcherzyka żółciowego (ma działanie żółciopędne i żółciotwórcze). Dzięki smaku goryczy rozmaryn poprawia trawienie.
Badania prowadzone nad tą przyprawą jasno wykazały, że ekstrakt z rozmarynu chroni błonę śluzową żołądka przed uszkadzającym działaniem etanolu, indometacyny i rezerpiny. Może również ochronić przed wrzodami żołądka. Z kolei hydroalkoholowy ekstrakt z rozmarynu może ochranić śluzówkę żołądka przed działaniem kwasu solnego i pepsyny.
Sam ekstrakt działa również na bakterię (Helicobacter pylori), której obecność w żołądku zwiększa ryzyko zapalenia żołądka typu B (mogącego prowadzić do powstania nowotworu i wrzodów).
Rozmaryn a działanie na wątrobę
Rozmaryn pomocny jest w oczyszczaniu wątroby oraz pomaga w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniami, które wywołują niektóre leki takie jak np. azatiopryna. Lek ten jest lekiem immunosupresyjnym stosowanym po przeszczepieniach narządów.
Jaki wpływ ma rozmaryn na pamięć i depresję?
Ekstrakty zawierające przeciwutleniacze, które znajdują się w tej przyprawie, mogą wspomagać uczenie się i zapamiętywanie. Redukują również objawy łagodnych zaburzeń poznawczych, które są zwiastunem demencji.
Kwas, który znajduje się w rozmarynie zapobiega depresji, uspokaja i zmniejsza stres. Zwalcza również wirusy, bakterie oraz grzyby. Posiada również działania przeciwzapalne i przeciwbólowe. Co ważne chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV oraz wolnych rodników. Rozmaryn jest jednym ze składników leków uspokajających.