Rozmaryn znany jest najbardziej jako przyprawa. Zapewne wielu Czytelników ma go we własnej kuchni. Ważna rola w kuchni i na polskich stołach to jednak zaledwie cześć zastosowań rozmarynu. Olejek rozmarynowy wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale to właśnie Rozmaryn jest jednym ze składników leków uspokajających. Rozmaryn ma mocny, korzenny zapach oraz delikatnie gorzki smak. Najwięcej swoich prozdrowotnych właściwości ma świeże zioło, gdyż w trakcie suszenia traci większość smaku i aromatu. Przyprawa wykorzystywana jest w kuchni śródziemnomorskiej dla wzbogacenia smaku. Super sprawdza się z drobiem, jagnięciną, rybami, warzywami czy daniami ryżowymi.
Pozyskiwany olejek z rozmarynu ma właściwości wirusobójcze, bakteribójcze i grzybobójcze. Zioła oraz olejek rozmarynowy wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Liczne badania nad rozmarynem potwierdzają także jego przeciwcukrzycowe właściwości. Przyczynia się on do wzrostu poziomu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Właściwości prozdrowotne rozmarynu:
Wartości odżywcze rozmarynu świeżego i suszonego w 100 g:
Zdaniem naukowców rozmaryn ma pozytywny wpływ na zdrowie oczu. Zawarty w nim kwas karnozowy może chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Rozmaryn w medycynie naturalnej cieszy się bardzo dużą popularnością i wykorzystywany jest w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Wyciąg z tego zioła łagodzi bóle żołądkowe, wspomaga leczenie chorób jelit i pęcherzyka żółciowego (ma działanie żółciopędne i żółciotwórcze). Dzięki smaku goryczy rozmaryn poprawia trawienie.
Badania prowadzone nad tą przyprawą jasno wykazały, że ekstrakt z rozmarynu chroni błonę śluzową żołądka przed uszkadzającym działaniem etanolu, indometacyny i rezerpiny. Może również ochronić przed wrzodami żołądka. Z kolei hydroalkoholowy ekstrakt z rozmarynu może ochranić śluzówkę żołądka przed działaniem kwasu solnego i pepsyny.
Sam ekstrakt działa również na bakterię (Helicobacter pylori), której obecność w żołądku zwiększa ryzyko zapalenia żołądka typu B (mogącego prowadzić do powstania nowotworu i wrzodów).
Rozmaryn pomocny jest w oczyszczaniu wątroby oraz pomaga w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniami, które wywołują niektóre leki takie jak np. azatiopryna. Lek ten jest lekiem immunosupresyjnym stosowanym po przeszczepieniach narządów.
Ekstrakty zawierające przeciwutleniacze, które znajdują się w tej przyprawie, mogą wspomagać uczenie się i zapamiętywanie. Redukują również objawy łagodnych zaburzeń poznawczych, które są zwiastunem demencji.
Kwas, który znajduje się w rozmarynie zapobiega depresji, uspokaja i zmniejsza stres. Zwalcza również wirusy, bakterie oraz grzyby. Posiada również działania przeciwzapalne i przeciwbólowe. Co ważne chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV oraz wolnych rodników. Rozmaryn jest jednym ze składników leków uspokajających.