Stojąc w kawiarni zastanawiasz się jaką kawę wybrać. Co oznaczają napisy na tablicy. Nie do końca rozumiesz co oznacza espresso dopio, a co znaczy americano. Jak zamówić zwykłą czarną kawę z mlekiem za granicą.
Na całym świecie jest znanych ponad pięćset rodzajów kawowców. Jednak do celowo uprawiane są tylko trzy rodzaje.
Bariści najbardziej cenią sobie odmianę Arabiki. Ziarna ten kawy są długie, płaskie i odrobinę wklęsłe. Na jednej ze stron mają rysę w kształcie litery S. Kawowiec tej odmiany jest bardzo trudny w uprawie. Temperatura na plantacji nie powinna przekraczać 30 stopni. Posiada również wymagania w kwestii wysokości nad poziomem morza, na której powinna być zlokalizowana uprawa.
Kawa ta posiada niewielką zawartość kofeiny dzięki czemu jej smak jest bardzo delikatny, posiada również subtelny, czekoladowy odcień.
Drugim rodzajem kawy jest Robusta. Kawa ta jest łatwiejsza w uprawie, odporna na szkodniki i warunki atmosferyczne. Jej ziarna są lekko zielone i są niewielkie (maksymalnie 1 cm długości), a wzdłuż biegnie prosta rysa. Kawa ta posiada wysoką zawartość kofeiny i kwasu chlorogenowego.
Trzecim i najmniej popularnym gatunkiem kawy jest Liberka. Jej nasiona są duże i bardzo twarde, przez co proces pozyskiwania ziaren jest utrudniony. Smak kawy Liberka jest dość ciężki i ziemisty. Zwolennicy tej kawy mówią o ciekawym i orzechowym zabarwieniu. Ziarna kawy często stosowane są jako dodatek do Arabiki. Łączy się je w celu połączenia oryginalnych smaków oraz z chęci obniżenia ceny opakowania.
Flat White to odmiana kawy z mlekiem, która podawana w klasycznej filiżance cappuccino. W tym przypadku to podwójne espresso zalane gorącym mlekiem i odrobiną spienionej pianki mlecznej.
Kawa ta jest bardzo podobna do cappuccino, jednak w tym przypadku mleko w tej kawie nie jest tak bardzo spienione. Delikatna pianka jest elementem dekoracyjnym.
Espresso jest to mocna włoska kawa, która mocno pobudza. Najlepsze jest to ze świeżych zmielonych ziaren kawy.
Gotowa kawa posiada gęstą konsystencję i piankę zwaną crema. Niżej pod pianką jest środek zwany body, o odcieniu karmelowanego brązu. Na samym spodzie jest dolna warstwa o intensywnym, ciemnym kolorze.
Zasady idealnego espresso:
Ta kawa to nic innego jak podwójne espresso. Do przyrządzenia tej kawy wykorzystuje się podwójną ilość wody. W ten sposób uzyskujemy 50-60 ml klasycznego espresso. Dodatkowo kawa podawana jest z wodą niegazowaną.
Kawa idealna na upalne dni. Orzeźwia oraz dostarcza kofeiny. Do jest przyrządzenia wykorzystuje się kawę rozpuszczalną lub klasyczne espresso, mleko i kostki lodu. Kawę zaparzamy i studzimy, a następnie spieniamy do uzyskania pianki. Potem przelewamy do szklanki i dodajemy kostki lodu wraz z mlekiem.
Kawa frappe to grecki orzeźwiający napój, który występuje w kilku rodzajach:
Ta kawa to nic innego jak espresso z mlekiem. Znajduje się w niej odrobina spienionego mleka. Macchiato w języku włoskim oznacza „poplamiony”, aby przygotować tą kawę należy po prostu poplamić klasyczne espresso. W głównym planie smakowym nadal prym wiedzie tu jednak smak espresso.
Jest to mocniejsza odmiana espresso, jednak mniejsza. To kawa na jeden lub dwa łyki. Kawę parzymy tak samo jak espresso, jednak do jej przygotowania wykorzystujemy tylko połowę ilości wody, czyli ok. 15 ml. Dzięki temu uzyskamy intensywną kawę. Ristretto ma bardzo wyrazisty smak i głęboki aromat, mimo że zawiera mniej kofeiny. Zawdzięczamy to krótszemu procesowi ekstrakcji. Podobnie jak espresso zwieńczona jest subtelną crema.
Espresso Lungo zawiera więcej kofeiny od tradycyjnego espresso ze względu na przedłużoną długość parzenia.
Ta kawa to espresso rozcieńczone wrzącą wodą, a jego pojemność to powyżej 150 ml. W Polsce znana jako czarna kawa. Ze względu na długość parzenia posiada dużo kofeiny.
To espresso z dodatkiem spienionego mleka, które na powierzchni kawy tworzy aksamitną piankę o lekko orzechowym kolorze. Cappuccino łączy w sobie intensywność z kremową nutą, którą zawdzięcza obecności mleka o dużej zawartości tłuszczu. Jest to najsłynniejsza biała kawa.
Słowo „latte” z włoskiego oznacza mleko. Obecność tego słowa w nazwie kawy zawsze sugeruje nam, że będzie to napój typowo mleczny. Powstaje on po wolnym dolewaniu espresso do gorącego mleka (dolewamy zawsze po ściance wysokiej szklanki).
Latte macchiato zawiera charakterystyczne trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso i na górze mleczną piankę. W proporcjach ok. 3/4 mleka oraz 1/4 espresso.
Kawa ta często mylona jest z caffè latte. W tym przypadku espresso dolewane jest do gorącego i dodatkowo spienionego mleka.
Kawa ta jest idealna na chłodniejsze dni, gdyż rozgrzewa. Kawę po irlandzku podaje się z dodatkiem irlandzkiej whisky, bitej śmietany i brązowego cukru. Serwowana jest w kieliszku do piwa.
Ta kawa jest słodka i niektórzy nazywają ją kawowym deserem. Powstaje na bazie espresso z dodatkiem mleka i czekolady mlecznej lub gorzkiej.